Product review Thule Stir 35L: Een rugzak met een doel Een tijdje terug worden we…
Laagjes, laagjes, laagjes
Ik ga op reis en ik neem mee… Uhm ja, wat nemen we eigenlijk allemaal mee? Zo min mogelijk natuurlijk, zodat onze backpacks lekker licht blijven. Maarja, als dan blijkt dat het in Mongolië -40°C (!!!) kan worden op het moment dat wij daar zitten, lijkt dat toch moeilijk te gaan worden. Daarom zijn we maar snel informatie gaan inwinnen bij de bever over hoe we ons daar het beste voor konden kleden. Het advies: Laagjes, laagjes en nog eens laagjes.
Eerlijk gezegd hadden we dat zelf ook al wel bedacht, maar wat voor laagjes dan precies? Belangrijk om te weten is dat er doorgaans onderscheid wordt gemaakt tussen 3 of 4 verschillende lagen, met ieder hun eigen functie. Binnen die lagen zijn er dan weer ontzettend veel mogelijkheden met betrekking tot merken, types, materialen en natuurlijk prijzen (omdat het bijna allemaal technische kleding betreft, kan het zien van het prijskaartje een minder prettige ervaring zijn :P).
Arc’teryx, Columbia, The North Face of Patagonia, om maar een greep uit de mogelijke merken te noemen. Met capuchon of zonder, plaatsing van de zakken en de juiste kleur (we willen natuurlijk wel een beetje goed voor de dag komen). Allemaal dingen om over na te denken. En dan zijn er ook nog oneindig veel verschillende mogelijkheden in materiaal. Katoen wordt bijvoorbeeld afgeraden omdat het vocht (voornamelijk zweet) vasthoudt, waardoor je lichaam afkoelt.
Veel om op te letten dus, maar gelukkig werden we van goed advies voorzien. Aan de hand daarvan zijn we laagjes gaan shoppen. Hopelijk houden deze ons lekker warm, zonder al te veel overbodige kilo’s mee te hoeven zeulen. Wij zijn natuurlijk (nog) geen experts, maar voor diegenen die interesse hebben, kunnen we wel even opsommen wat wij mee gaan nemen voor tijdens deze barre weersomstandigheden:
- Basislaag: Thermo ondergoed van Merino wol
Deze laag is bedoeld om het vocht van de huid af te voeren waardoor deze lekker warm kan blijven. Het voordeel van Merino wol is dat het comfortabel zit, extra warm is en neemt minder snel vieze luchtjes op in vergelijking tot synthetische stofjes. - Middenlaag: Fleece vest/trui
Dit is de eerste laag die dient als isolatie. Daarnaast voert ook deze laag het vocht af richting de buitenste lagen terwijl het een groot isolerend vermogen heeft. Er zijn veel verschillende keuzes in dikte en prijs van een fleece vest. Wij hebben er bij de aanschaf vooral op gelet dat het licht is met toch voldoende dikte om ons lekker warm te houden. De dikte van de door ons aangeschafte vesten varieerd van 200 tot 250 gram/m2 - Thermolaag: Synthetisch (dons) jack
Omdat wij in zeer heftige weersomstandigheden terecht verwachten te komen hebben we gekozen voor een extra isolatie laag in de vorm van synthetisch dons. In tegenstelling tot echt dons plakken deze synthetische vezels niet aan elkaar als het nat wordt en kan het er goed tegen als het langere tijd ‘opgepropt’ zit. Bij minder heftige omstandigheden kunnen we ervoor kiezen deze laag of de fleece laag achterwege te laten. Ondanks dat deze jasjes voor een flinke isolatie laag zorgen zijn ze tot zeer klein formaat op te bergen in de binnenzak van de jas. - Buitenlaag: Hardshell Gore-Tex jack
De belangrijkste functie van deze buitenste laag is het tegenhouden van wind en water. Daarnaast is het belangrijk dat deze laag ademend is, anders heeft het vocht afvoerende gehalte van de eerder omschreven lagen natuurlijk geen nut. Wij hebben hiervoor gekozen voor een jas van Gore-Tex. Je moet er even wat voor neertellen, maar dan heb je wel de garantie dat het lang meegaat.
Ook voor het warm houden van onze benen worden natuurlijk laagjes aangeraden:
- Thermo ondergoed van Merino wol
Hiervoor geldt natuurlijk hetzelfde als eerder omschreven voor de bovenlaag van merino wol. - Softshell broek
De tweede laag is een lastige beslissing voor ons. Een warme broek die wind en water dicht is leek moeilijk te vinden voor een enigszins redelijke prijs en zonder teveel vereiste behandelingen. Daarom lijkt het er voorlopig op dat we een softshell broek gaan aanschaffen, omdat deze vooral warmte biedt, makkelijk zit en snel droogt wanneer hij nat wordt - Gore-Tex regenbroek
Voor de echt zware regen of sneeuw kiezen wij ervoor nog een regenbroek aan te schaffen. Ook hierbij is het weer belangrijk dat deze ademt, zodat er geen vocht onder de broek blijft hangen. Omdat we hopen deze broek niet al te vaak nodig te hebben, is het mooi meegenomen dat deze tot een propje ter grote van een tennisbal kan worden opgeborgen.
Het begint een beetje saai te worden inmiddels, maar voor onze handen geldt natuurlijk ook weer hetzelfde: laagjes. Een dun handschoentje kan zorgen voor een isolerende laag binnenin onze lekker warme wanten. De grootste uitdaging voor mij (Irma) is denk ik het warmhouden van mijn voeten, aangezien ik daar op wintersport ook wel eens moeite mee heb. Daarom maar investeren in goed warme sokken van Merino wol. Dit in combinatie met een fatsoenlijke leren wandelschoen is hopelijk voldoende. Maar voor de zekerheid neem ik toch een pakketje boterhamzakjes mee. Ondanks dat deze niet echt ademend zijn, wil dat tijdens het snowboarden ook nog wel eens helpen. We kunnen jullie over een aantal maanden vertellen hoe het ons bevalt in de kou!