Skip to content

Thule Testers! Stir 35L daypack

Product review Thule Stir 35L: Een rugzak met een doel

Een tijdje terug worden we verrast wanneer we in onze inbox een mailtje van Thule vinden, het Zweedse merk dat wij vooral kennen van de dakkoffers, voor op de auto. Ze vragen ons of we interesse hebben om enkele van hun producten te testen en daar dan een review over te schrijven. Interesse hebben we zeker, maar we vragen ons wel af of ze nou echt geschikte producten zouden hebben voor onze reis. We nemen een kijkje op de website en daar ontdekken we dat ze wel degelijk producten aanbieden waar wij wat aan hebben, en ze zijn nog mooi ook! We zien rugzakken, backpacks en hoezen voor electronica zoals tablets en camera’s, top dus. Enthousiast sturen we een mailtje terug dat wij dat testen wel zien zitten, als het maar wel een product is waar we ook echt wat aan hebben. Rondsjouwen met iets dat we toch niet gebruiken, daar passen we liever voor. ‘Geen probleem en begrijpelijk’ krijgen we te horen, kijk maar op de site wat voor jullie handig zou kunnen zijn. Aangezien Irma’s Eastpack (nog van de middelbare school) inmiddels aardig begint te slijten, gaan we op zoek naar een daypack die voldoet aan onze eisen en wensen. Een aantal van deze komen in aanmerking, waarvan de Stir 35L uiteindelijk degene is die direct opgestuurd kan worden. De ouders van Irma nemen hem na ontvangst meteen in gebruik als ze naar Bali vliegen, zodat ze hem daar aan ons kunnen overhandigen. Het testen kan beginnen.

Wat vinden wij belangrijk?
Natuurlijk is het belangrijkste aspect van een rugzak het draagcomfort en is het ook wel leuk als ie een beetje in de smaak valt qua uiterlijk. Daarnaast hebben wij nog een aantal eisen in verband met de spullen die erin moeten passen, of de activiteiten die we ermee gaan doen. Zo hebben wij een laptop (13″ MacBook), een iPad, een camera en de daarbij horende lenzen. Die moeten er dus allemaal inpassen. Wij zullen zo’n tas intensief gaan gebruiken bij bijvoorbeeld één tot twee dagen durende wandelingen en bezoekjes aan steden. Het zou wel fijn zijn als er dan ook nog wat extra spullen zoals kleding of wat te eten en drinken bij passen. Omdat er natuurlijk (bijna) overal een regenbui los kan barsten, zou het ook wel fijn zijn als hij waterdicht is, of als er in ieder geval een regenhoes bij zit. Met de 35 liter inhoud en de ingebouwde regenhoes van deze Stir moet dat dus allemaal wel goed komen.

Kwaliteit
De tas is grotendeels gemaakt van een materiaal dat bijna aanvoelt als vrachtwagenzijl (Elastin coated 210D Robic). Zoals deze omschrijving al wel aangeeft: dat is behoorlijk stevig! Een scheur zul je er dan ook niet zomaar in maken, maar het is daarentegen wel redelijk kras gevoelig. Wij hebben er in ieder geval na drie maanden (intensief) gebruik een aantal krassen op zitten, wat natuurlijk wel een beetje jammer is. De bovenkant van de tas, het groene deel, is een nylon en is het enige deel dat niet waterdicht is. Gelukkig zit er voor een flinke stortbui een regenhoes bij, die makkelijk te bevestigen is en dus alsnog de juiste bescherming biedt. De zes kleine ritsjes die de tas heeft, zijn van prima kwaliteit en ook alle naden en verbindingen zijn stevig en robuust. De zijvlakken die dienen om je fles water in op te bergen kunnen flink oprekken, waardoor je er alle maten flessen, groot en klein, makkelijk in kwijt kan. Het elastiekje dat daarvoor zorgt is helaas wel al een beetje uitgerekt, dus hopelijk blijven ook de kleinere flessen er in de toekomst nog goed inzitten. We gaan het zien.

Draagcomfort
De ruglengte van de tas is gemakkelijk aan te passen door de met klittenband verstelbare schouderbanden. Hierdoor is hij comfortabel te maken voor zowel lange als korte mensen. De heup- en schouderbanden zijn natuurlijk ook verstelbaar en zijn van een zacht materiaal. Bij langdurig gebruik zullen de banden dan ook niet gaan schuren of in je huid snijden. Omdat de onderkant van de rugzak zich precies vormt naar de holte van je rug (bij ons in ieder geval), wordt het gewicht goed over de schouderbanden en de heupband verdeeld. Het enige wat wij missen is eigenlijk een frame dat ervoor zorgt dat de rugzak wat van je rug af staat. Vooral op warme dagen bij flinke inspanning is dit weleens een gemis. Het schuimrubberen kussen wat in de rug verwerkt zit zorgt er gelukkig wel voor dat zweet niet in aanraking kan komen met je spullen in de tas en dat er toch de kans is wat af te koelen tijdens het dragen van de rugzak.

Gebruiksgemak
Bij het inpakken van de tas hebben we gemerkt dat het belangrijk is om goed te bedenken welke spullen je waar stopt. Ten eerste zitten er vrij veel vakjes en ruimtes in de tas waarin je kleine spulletjes op kunt bergen, wat erg handig is. Vooral voor spullen die je snel wil kunnen pakken, zijn de heup- en schoudervakjes geschikt. Aan de binnenkant, tegen de rug aan, zit een groot vak dat wij vooral gebruiken voor belangrijke spullen zoals paspoorten en papieren die je niet continu nodig hebt. Daar valt het niet zo makkelijk uit en als iemand slechte bedoelingen heeft, komt die er niet zomaar bij. Wat rest, het grote vak van de tas, is wat lastiger in te delen. Door de 35 liter is het een vrij diepe zak, waar je eigenlijk alleen van bovenaf bij kan. Iets dat onderaan ligt is daardoor moeilijk te vinden en pakken. Daarnaast is het systeem waarmee de bovenkant gesloten wordt niet erg makkelijk ‘even snel’ open en dicht te doen. Er zit daarvoor dan wel weer een rits aan de zijkant, maar die vinden wij niet makkelijk in gebruik. Als de tas vol zit is het namelijk bijna onmogelijk om via dat relatief kleine ritsje hetgeen te vinden waar je naar op zoek bent. De grotere spullen, zoals onze camera, passen er ook niet door en dus moeten we die eigenlijk altijd pakken via de onhandige opening aan de bovenkant. Aan de voorkant van de tas zit wel nog een makkelijk vak, dat met een drukker gesloten wordt. Het ziet er niet direct uit als het typische ‘voorvak’ of sterker nog, je ziet niet eens dat er een vak zit. Dit vinden wij dus een prima vakje voor spullen zoals een portemonnee of telefoon: niet opvallend maar wel makkelijk te pakken.

Conclusie
En ja, dan rest ons eigenlijk alleen nog maar de conclusie. Is de Stir 35L een top tas of niet? Het ligt er volgens ons maar net aan waar je hem voor gebruikt. Aangezien wij hem voor zeer uiteenlopende doeleinden gebruiken, zijn we positieve maar ook negatieve dingen tegengekomen. Wanneer je hem bijvoorbeeld als handbagage tijdens een vlucht meeneemt, en je regelmatig iets in en uit je tas wilt kunnen halen, kan de ‘niet zo makkelijk’ te openen bovenklep best wel gaan irriteren. Maar omdat wij de tas in principe elke dag gebruiken, is het wel een groot voordeel dat ie tegen een stootje kan. Hij wordt regelmatig in een bagage rek gepropt of op een natte ondergrond gezet (als we er onze snorkel spullen in doen en hij mee gaat op de boot bijvoorbeeld). In dat laatste geval is het vooral fijn dat de onderkant van de Stir waterdicht is, zodat je mobieltje geen waterschade oploopt. Als je hem gebruikt tijdens een hike en goed nagedacht hebt over wat je onder en bovenaan stopt, heb je trouwens al een stuk minder last van die ‘niet zo makkelijk’ te openen klep. In dat geval is het draagcomfort een stuk belangrijker en wat dat betreft zit het wel goed! En daar is hij volgens ons uiteindelijk ook voor ontworpen.

Wij beoordelen alleen producten die we zelf zouden willen gebruiken tijdens onze reis. Bij deze beoordelingen zijn wij uiteraard eerlijk en zowel positieve als negatieve aspecten die wij ervaren worden benoemd.