Skip to content

De perfecte wandelschoen

Een jaar lang reizen. Een jaar lang van de ene naar de andere plaats trekken zodat je allerlei mooie dingen tegenkomt, bijzondere culturen ontdekt en nieuwe mensen ontmoet. Een jaar lang met bus, trein, boot, vliegtuig, auto, fiets en weet ik het allemaal wat niet meer de hele wereld over. Oh en niet te vergeten de benenwagen natuurlijk, want we zullen vast ook wel een keer een stukje moeten lopen. Ja, dat gaan we zeker weten doen, en dan is een beetje een fatsoenlijke wandelschoen natuurlijk wel een pré. Maar ja, wat is dan precies een beetje een fatsoenlijke wandelschoen?

Om te beginnen zijn wandelschoenen onderverdeeld in vier categorieën: A, B, C en D. Deze categorieën lopen uiteen van een hele soepele schoen voor lichte wandelingen, tot een stijve schoen voor het ruigere klimwerk. Daarnaast heb je nog schoenen die tussen twee categorieën inzitten en dus een combinatie zijn, de zogenaamde A/B en B/C schoenen. De categorieën kenmerken zich als volgt:

Categorie A
Een lage, soepele wandelschoen voor lichte wandelingen en/of dagelijks gebruik. Deze schoenen zijn perfect voor wandelingen over goede paden. Ze zijn verkrijgbaar in lage en halfhoge varianten en hebben een uiterst soepele zool.

Categorie B
Halfhoge tot hoge trekkingschoen voor wandelen in bijvoorbeeld de Alpen of Ardennen, maar ook voor korte trektochten en daarom ook wel bekend als de trekking- of bergwandelschoen. Deze schoen biedt het loopcomfort van een sportschoen en de stevigheid van de bergschoen. De zool is wat stijver dan bij een categorie A schoen en bovendien is het bovenwerk wat steviger. Daarnaast heeft de schoen een hoge schacht die extra steun aan de enkels geeft. Deze schoen is vooral geschikt voor langere en meerdaagse wandelingen met bagage, zolang er sprake is van een pad.

Categorie C
Een categorie C schoen is een hoge bergschoen voor het zwaardere werk, die ook geschikt is voor het lopen met bijvoorbeeld een zware backpack. Ook deze schoen biedt het loopcomfort van een sportschoen en de stevigheid van een bergschoen. Deze schoen is echter al aanzienlijk robuuster uitgevoerd dan de categorie B schoen. De zool buigt slechts een beetje door, maar is voorgevormd zodat je toch een goede afwikkeling hebt. Deze schoen is vooral geschikt voor trektochten door ruig terrein.

Categorie D
Een hoge, zeer stijve klimschoen, die vooral gebruikt wordt door bergbeklimmers. Deze zware bergschoen is ook geschikt om stijgijzers aan vast te maken. Deze schoenen hebben een goed loopcomfort maar zijn doorgaans te stug om een comfortabele wandeling mee te maken.

Zoals gezegd zijn er ook modellen die tussen twee categorieën in zitten, maar volgens mij kan iedereen zelf wel bedenken wat daar dan de eigenschappen van zijn. Bovendien ben ik geen expert en doe ik me ook niet graag zo voor. Voor nog veel betere info kun je daarom beter hier, hier of hier kijken.

Als je weet welk type wandelschoen voor jou geschikt is, zit er nog maar één ding op: er zoveel mogelijk gaan passen. Ook daarvoor gelden trouwens weer allerlei regeltjes. Het is bijvoorbeeld niet slim om aan het begin van de dag schoenen te gaan passen (heeft te maken met het zwellen van je voeten naarmate je langer gelopen hebt) en het is zeker niet onbelangrijk om de goede passokken te dragen. Vaak kun je in outdoor winkels een zogenaamde hellingproef doen, waardoor je nog beter kan voelen hoe de schoen blijft zitten als je hem straks tijdens het echte werk aan hebt. En ja, dan heb je natuurlijk nog te maken met keuzes als ‘hoog of laag?’, ‘waterdicht of niet?’ en ‘leer of kunststof?’. Ook hierover lees je meer op eerdergenoemde sites. Een wandelschoen vinden kost zoals je ziet dus best wel wat tijd en vereist de nodige keuzes. Raak vooral niet in paniek, uiteindelijk komt alles goed. De perfecte schoen bestaat ook voor jou. Gewoon goed luisteren naar de mensen die er verstand van hebben. Die in de winkel dus hè, niet ik.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik de mijne in ieder geval gevonden heb. En wel de Hanwag Tatra Wide GTX. Of zoals mijn oom zegt: orthopedische schoenen. Ja, ik geef het toe, echt mooi zijn ze niet, maar als er iets niet belangrijk is bij wandelschoenen dan is het dat wel. Echt waar, mooi of lelijk, lomp of niet, goedkoop of duur, allemaal totaal niet boeiend. Als je schoen maar goed zit. En ik weet zeker dat dat bij zo’n orthopedische schoen het geval is.

P.S. Mochten je schoenen nou toch niet lekker zitten, dan lees je hier wat je tegen de blaren kan doen.