Skip to content

Een visum voor India, hoe regel je dat?

Tijd voor visum nummer drie! Nadat het ons is gelukt een visum voor Rusland en China te regelen, zal deze laatste ook wel lukken. We hadden al van veel mensen gehoord dat we hier ruim op tijd mee moesten beginnen, omdat de aanvraag wel eens tegen kon vallen. Er was echter een klein dingetje dat ons daarvan weerhield: Onze paspoorten hadden we pas twee weken voor vertrek terug van het Chinees visum bureau. En dus gingen we de uitdaging aan om ons visum voor India binnen twee weken te regelen. Gelukkig bleek het, door onze inmiddels zeer uitgebreide visum ervaring, allemaal wel mee te vallen en werd ik vandaag verblijdt door een mannetje van FedEx die mijn paspoort, inclusief Indiaas visum, kwam afgeven!

De eisen voor ons Indiaas visum komen grotendeels overeen met de de vele eisen die hangen aan het verkrijgen van een visum voor China. Dit betekent dus dat we wederom in het bezit moeten zijn van een gedetailleerd reisschema, de bevestigingen van onze ho(s)tel overnachtingen en een bewijs van in- en uitvlucht van het land. Omdat wij nog niet precies weten hoe ons reisschema er uit zal gaan zien, hebben we een goede manier gevonden om deze eisen kosteloos te omzeilen, zoals we dat ook hebben aangepakt tijdens de aanvraag van ons Chinees visum. Hoe we dit deden staat hier duidelijk omschreven bij ‘Oplossing probleem nummer 2, 3 en 4’. Om zeker te weten dat we uiteindelijk geen van de gewenste documenten misten, was er wederom een checklist. De checklist bestond uit de volgende punten:

 1. Een visumaanvraagformulier
  Dit formulier is online in te vullen via indianvisaonline.gov.in. Als deze volledig is ingevuld moet hij worden uitgeprint en ondertekend door de persoon die het visum aanvraagt. Natuurijk moet dit formulier ondertekend worden door de persoon voor wie het is ingevuld.
 2. Pasfoto’s
  Bij het aanvraag formulier moeten twee kleuren pasfoto’s geleverd worden van 51×51 mm. Let er dus op dat dit een vierkante is en dus niet dezelfde afmetingen heeft als de pasfoto van je Nederlandse paspoort. De verdere eisen van deze foto’s komen wel overeen met die van je paspoort. Dus, je hoofd in het midden van de foto, witte achtergrond etc. Eén van de foto’s moet vastgelijmd worden op het aanvraag formulier, de andere hoort er los bij gegeven te worden.
 3. Paspoort
  Ja, ook wel handig, je eigen paspoort. Deze moet nog minimaal 180 dagen geldig zijn en twee tegenover elkaar zittende lege pagina’s hebben.
 4. Bewijs van voldoende financiële middelen
  Om aan te tonen dat je ook werkelijk wat geld hebt om uit te geven als je in India bent, moet je een recent bankrekening afschrift bij leveren met een saldo van tenminste 1000 euro. Mocht jou dit op eigen houtje niet lukken, dan kun het ook een bankrekening afschrift zijn van iemand anders erbij doen, die in een brief verklaart dat hij/zij jou financieel ondersteunt wanneer nodig. Natuurlijk hoort onder dit alles ook weer een handtekeningetje te staan.
 5. Algemene verklaring (Declaration)
  Een volledig ingevulde en ondertekende Declaration. Eigenlijk is dit niets meer dan een formuliertje waarop je ondertekent dat je je braaf zal gedragen tijdens je verblijf in India en je alleen die bezigheden zal uitoefenen die passen bij het type visum die je hebt gekregen. Als toerist een zakenimperium beginnen is dus niet de bedoeling. Je download het formulier hier.
 6. Undertaking
  Sommige websites maken nog melding van een ander document dat bij de aanvraag ingeleverd dient te worden, zijnde de Undertaking. Of het echt nodig is weet ik niet, aangezien het bij onze aanvraag (zonder er ook maar een blik op te hebben geworpen) werd teruggegeven, maar ik vermeld het toch maar even. Net als bovengenoemde Declaration is dit een heerlijk voorbeeld van de Indiase bureaucratie. Als je de Undertaking ondertekent, bevestig je dat je in India geen activiteiten gaat ondernemen die op wat voor manier dan ook te maken hebben met je beroep. Broodjes bakken is voor mij dus uit den boze. Check het hier.

In principe zouden deze documenten voldoende moeten zijn om een standaard toeristen visum voor India te verkrijgen. Dit houdt in dat het visum 3 maanden geldig is en dat je na aankomst in India (de ‘entry date’) 30 dagen in het land mag verblijven. Heb je, net als wij, een visum nodig wat langer geldig is, bijvoorbeeld zes maanden, dan komen er een aantal extra benodigde documenten bij:

Schermafbeelding 2015-10-19 om 16.33.27

 1. Gedetailleerd reisschema
  In dit reisschema moet je precies omschrijven wat je van dag tot dag gaat doen en waar je tijdens je bezoek verblijft. Een voorbeeldje hiervan zie je hiernaast.
 2. Ho(s)telreserveringen
  Om aan te tonen dat je de in je reisschema beschreven route ook werkelijk gaat afleggen, wordt er gevraagd om de bevestiging van je ho(s)tel overnachtingen bij te voegen. Dit is natuurlijk lastig als je nog niet weet waar deze zullen zijn. Lang leve Booking.com, waar je veel boekingen achteraf weer kosteloos kan annuleren!
 3. Bewijs van in- en uitvlucht
  Als laatste, om er zeker van te zijn dat je wel echt komt en weer gaat, vraagt het bureau om je vliegtickets. Dit mag gewoon het e-ticket zijn wat je direct na je boeking via de mail hebt ontvangen. En als je nou (nog) niet exact weet hoe en wanneer dit gaat gebeuren? Dan boek je gewoon een vliegticket wat je (meestal binnen 24 uur) weer kosteloos kan annuleren. Voilà!

Het enige wat nu nog nodig is voor het verkrijgen van een Indiaas visum, is een bezoekje aan het visum bureau in Den Haag. Iedereen die een visum aanvraagt moet zich hier in levende lijve melden om zijn biometrische gegevens af te laten nemen: een irisscan (of gezichtsscan) en tien vingerafdrukken. Zo ook Oliver Heldens, de beroemde Nederlandse DJ, die we daar even tegen het lijf liepen en de ouders van Wesley Verhoek, die na ADO,  Twente en Feyenoord nu even lekker bijverdient in de Indian Super League. Nadat ik hen even had verder geholpen met de benodigdheden voor hun visum aanvraag, vertelden ze dat ze dus een bezoekje aan hun zoon in de planning hadden. Je maakt nog eens wat mee!

Voor het afleveren van deze biometrische gegevens kun je trouwens heel simpel een afspraak maken, als je op tijd bent tenminste. Toen wij namelijk deze afspraak wilden plannen was de eerst volgende mogelijkheid ergens in November. Tja, dan zijn wij al vertrokken, dus dat wordt lastig. Gelukkig is het ook mogelijk om er ‘op de bonnefooi’ heen te gaan en gewoon een nummertje te trekken, om vervolgens netjes te wachten tot je aan de beurt bent. Anders dan verwacht viel het wachten reuze mee en konden we al voor de middag weer naar huis. Zonder paspoort. Deze wordt, als je dat wilt, naar je huis gestuurd zo gauw je visum er in staat. Zelf ophalen kan natuurlijk ook, maar dat kost je dan wel weer een retourtje Den Haag.

*Update voor dit bericht:

Wij hebben kortgeleden een Nederlandse website (E-visums.nl) ontdekt die gespecialiseerd is in het regelen van een e-visum voor India. Dit visum kan je eenvoudig vanuit je luie stoel aanvragen, en wordt binnen 72 uur naar je thuis gestuurd. Het grote verschil met andere websites die een dergelijke service aanbieden is het feit dat je bij deze partij geen creditcard nodig hebt. Je kunt je visum India hier gewoon betalen met iDEAL, lekker handig dus.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Wat een fijn artikel, dank jullie wel. Ik wil eind September naar India voor 6 maanden, Nepal en wellicht weer terug naar India als het goed voelt. Mijn plan is om een one way ticket te kopen en weet dus ook niet wanneer ik terug vleig. Het boeken en annuleren is daarom een hele handige tip. Zou ik dit annuleren gelijk doen of pas nadat ik het visum heb gekregen?

  1. Hey Gijs, dat klinkt goed! En we zijn blij dat we je kunnen helpen met de tips over het visum aanvragen. Ik zal het wel meteen annuleren want bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het zo dat je alleen binnen 24 uur na het boeken dit kan annuleren. (Ik zal het, als ik jou was, natuurlijk sowieso even checken in de ‘kleine lettertjes’ voordat je boekt. Bij KLM is het in ieder geval zeker zo!)
   Veel plezier met de voorbereidingen en in India daarna, het is prachtig!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.