Skip to content

Inspiratie voor onze wereldreis

Als je een leuke reis in het verschiet hebt, is er niks leuker dan de voorpret. Deze voorpret kun je halen uit het aanschaffen van de nodige handigheden, het praten over je plannen of het inwinnen van informatie en inspiratie. Dat laatste is waar wij de afgelopen tijd veel mee bezig waren. Daar zijn enkele boeken aan te pas gekomen die wij graag willen delen. Omdat ze gewoon heel handig zijn of juist erg leuk om te lezen/bekijken.

Om te beginnen zullen we het maar meteen bekennen: Wij zijn fan van Lonely Planet. Onder andere door de super handige reisgidsen met enorm goeie tips over bezienswaardigheden, restaurants, verblijfplaatsen etc. Om ruimte te besparen, zorgen wij dus maar dat we de meeste E-books hebben gedownload voor ons vertrek. Ondanks het gebrek aan visueel materiaal in deze boeken (meestal maar een paar pagina’s met foto’s), bevatten ze altijd goeie tips en interessante achtergrondinformatie over het desbetreffende land. Maar dat niet alleen… Lonely Planet is veel meer dan de reisgidsen die bij bijna elke reiziger al wel bekend zijn.

Zo zijn er ontzettend veel boeken van Lonely Planet ter inspiratie, vol met beeld materiaal en (again) handige tips. Dat is gewoon waar ze goed in zijn. Daarnaast zijn ook een aantal andere (Nederlandse) boeken waar wij graag doorheen bladeren om nog meer backpack kriebels te creëren. Hieronder onze favorieten op een rijtje. En als je ze nou toch te duur vindt, heb je altijd eens iets leuks om te vragen als je wat te vieren hebt!

The big trip
Alsof het voor ons gemaakt is! Zoals de titel al zegt, het helpt vooral met het voorbereiden van een grote reis. Hierbij horen natuurlijk prijsinschattingen, adviezen en informatie over veiligheid en geld besparen. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan werken in het buitenland. Precies wat wij willen weten dus.

The World – A traveller’s guide to the planet
Dit boek omschrijft de hele wereld van A tot Z. Ja echt, de hele wereld. Grappig is dat er zelfs 221 landen worden omschrijven, terwijl er officieel maar 196 landen in de wereld zijn.Voor ieder land komen enkele ‘top experiences’ aan bod. Handig dus om te weten wat je zeker niet mag missen, of als beginpunt voor het uitstippelen van een reis.

You only live onceA lifetime of experiences for the explorer in all of us
Leuk als inspiratiebron voor een jaar backbacken, of als je een dagje niet weet wat je moet gaan doen. Het boek begint met ervaringen die ongeveer een uur duren, en eindigt bij het uitstippelen van meerjarenplannen. Daarom is het ook opgedeeld in vijf hoofdstukken: An hour, a day, a week, a month en a year. Met onder andere in het eerste hoofdstuk het bezoeken van een openluchtbioscoop, en in het laatste hoofdstuk het leren van een vreemde taal. Wederom natuurlijk met handige tips!

1000 ultieme reizen om te beleven – Rough Guide
Naast Lonely Planet, zijn ook de (reis)gidsen van Rough Guides een aanrader. Ook dit boek neemt je mee over de hele wereld met in totaal 1000 dingen die je kan doen. In korte verhaaltjes worden de activiteiten of gehele reizen omschreven. Ondanks dat alle landen door elkaar staan kun je met het landenregister makkelijk per land zoeken. Als je wat specifieker op zoek bent, bijvoorbeeld naar een bijzondere boot ervaring, kun je in het activiteiten register zoeken onder ‘varen’.

Floortje Dessing: 365 dagen onderweg
In dit boek neemt Floortje je mee naar verschillende bestemmingen en omschrijft hoe zij deze ervaart. Elke maand onderneemt ze nieuwe dingen die worden omschreven en leiden tot interessante verhalen en handige tips. Heerlijk geschreven zoals ze praat, maakt het een ontspannen boek om te lezen.

1000 mooiste wereldwonderen
Voor als je even toe bent aan nieuw materiaal om bij weg te dromen, zijn dit soort boekjes perfect. Je fietst even naar de Action en koopt bijvoorbeeld dit exemplaar. Niet duur en toch leuk om wat meer wereldkennis op te doen.

De ‘Great’ serie
Deze is er in drie vormen: Great Adventures, Great Journeys en Great Escapes. Alle drie laten ze in beeld en tekst de meest bijzondere plaatsen of ervaringen op de wereld zien. De meerderheid waarschijnlijk onbetaalbaar (voor de meeste van ons), maar ach, dromen kan altijd natuurlijk!

Universele reisgids voor moeilijke landen – Jelle Brandt Corstius
Last but not least… Dit boek is misschien soms wat overdreven, maar daardoor niet minder leuk om te lezen! En er zit in alle gevallen zeker een kern van waarheid in en is dus ook zeer handig. Als je dus zin hebt even wat luchtigs te lezen is dit perfect.