Skip to content

Het instellen van je backpack (stappenplan)

Als je lange stukken moet afleggen met je backpack op je rug, is het wel erg fijn als deze ook lekker zit. Kijken of de pasvorm van een backpack geschikt is voor jouw lichaam, is in slechts enkele stappen te achterhalen. Hiervoor hebben wij een makkelijk stappenplan gemaakt, met een aantal foto’s ter verduidelijking.

De meeste backpacks hebben 4 punten die je kunt verstellen. Als je een backpack gaat proberen, kun je het beste beginnen met al deze punten zo los mogelijk. Door vervolgens de onderstaande stappen te volgen, kun je er snel achter komen of de pasvorm goed is. Als dat het geval is heb jij je backpack ook meteen goed ingesteld en is hij dus klaar voor gebruik!

 1. Ruglengte
  Deze lengte hangt geheel af van de lengte van je bovenlichaam en zal je vooraf moeten inschatten. Heb jij bijvoorbeeld een lang bovenlichaam, dan is dit waarschijnlijk de langste maat (L of XL). Bij de meeste backpacks is deze maat makkelijk te verstellen, meestal door middel van klittenband. Is dit een ander ingewikkeld systeem, dan kan winkelmedewerker je daar vast bij helpen.
 2. Heupband
  Als je de backpack op je rug draagt, moet de heupband precies over je heupbot vallen (ja, dat uitstekende botje wat aan beide kanten net boven het draaipunt van je been zit). Door de rugzak op deze hoogte te houden en de banden aan te trekken blijft hij als het goed is vanzelf op deze hoogte hangen. Omdat het meeste gewicht door je heupen gedragen wordt, is dit de belangrijkste stap.
 3. Schouderbanden I
  Vervolgens trek je aan de bandjes die onder je oksel hangen, tot net voordat de rugzak van je heupen af komt. Het is namelijk de bedoeling dat het grootste deel van het gewicht nog steeds op je heupen rust. Hierbij is het belangrijk dat je deze bandjes schuin naar achteren aantrekt, zodat je de rugzak niet al zelf omhoog trekt (zie foto).
 4. Schouderbanden II
  Als laatste kun je de bandjes die boven over je schouders lopen aantrekken. Deze zorgen ervoor dat de backpack meer contact maakt met je rug en dus minder gewicht naar achteren trekt. Je moet altijd zorgen dat de grote schouderbanden ook werkelijk op je schouder blijven rusten. Als dit niet het geval is, kan dit drie dingen betekenen: De bandjes zijn te strak aangetrokken, de lengte van de rug is niet goed ingesteld (je kunt dan weer bij de eerste stap beginnen met een andere ruglengte) of de backpack heeft gewoon niet de juiste pasvorm voor jou.
 5. Borstbandje (optioneel)
  Eigenlijk moet je rugzak al zonder dit bandje als gegoten zitten, dus voor het passen kun je dit bandje achterwege laten. Wel kan het vastmaken van dit bandje tijdens het dragen de last aanzienlijk verminderen. Zorg er wel voor dat dit bandje hoog genoeg zit, op deze manier wordt zoveel mogelijk gewicht van je schouders opgevangen. Voor de meeste vrouwen is het natuurlijk sowieso niet zo handig om dit bandje te laag te hebben zitten…

En je bent klaar om te gaan! Heb jij nog tips of opmerkingen? Laat ze gerust achter…