Skip to content

7 tips bij het kopen van een backpack

Een tijdje terug hebben we één van de belangrijkste dingen voor onze reis aangeschaft: een backpack (voor mij dan, want Irma was hier al in voorzien). Zonder dat ‘gevaarte’ wordt het namelijk lastig om al onze spullen mee te nemen. Een koffer op wieltjes waar we alles in kunnen proppen is natuurlijk ook een optie, maar dat lijkt ons toch net even iets minder makkelijk als we bijvoorbeeld midden in de woestijn onze weg moeten vinden. Zo’n groot blok achter ons aan slepen… Nee, daar passen we voor. Omdat het in zo’n geval soms even kan duren voordat wij (met Irma d’r richtingsgevoel) ergens de juiste weg hebben gevonden, is het wel belangrijk dat onze backpack een beetje makkelijk draagt. Maar, er zijn zoveel mogelijkheden! Hoe weet je nou welke backpack voor jou de juiste is? Het hangt er natuurlijk helemaal van af wat je zelf fijn, nodig en handig vindt, maar er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden. Hier wat tips om de keuze wat makkelijker te maken.

 1. Pasvorm en draagcomfort
  Wat voor backpack je ook koopt, het belangrijkste is dat de pasvorm goed is. Hier vindt je een stappenplan dat je kan helpen bij het passen van een backpack. Als je de beschreven stappen volgt en de pasvorm daarna goed is, komt het draagcomfort vanzelf! (is ons verteld)
 2. Hoe groot moet je backpack zijn?
  Dat ligt natuurlijk geheel aan je bestemming en de plannen die je hebt. Draag jij je onderkomen (tent, slaapzak, luchtbed) zelf met je mee, dan kom je al snel op een backpack van 80+ liter. Doe je dat niet maar moet je wel, zoals wij, veel kleren (voor zowel warm als koud weer) meenemen omdat je in verschillende klimaten komt, dan is een backpack van 60-70 liter prima. Ga je alleen naar een warme bestemming, dan volstaan luchtige en lichte kleren, die makkelijk in een tas van 50 liter passen. Misschien is het in dat geval wel slim om er rekening mee te houden dat de rugzak ook geschikt is voor eventuele nieuwe reizen in de toekomst. Zo kun je bijvoorbeeld een 50+15 liter backpack kopen. Als je dan een keer meer spullen hebt kun je dezelfde rugzak groter maken.
 3. Frontloading
  Wat wij belangrijk vonden bij de aanschaf van onze backpacks was de frontloading eigenschap, ofwel een rits aan de voorkant. Als je voor langere tijd ‘uit je tas leeft’, kan dat erg makkelijk zijn, omdat je dan niet telkens aan de bovenkant je tas in hoeft te duiken om onderaan iets te pakken. Alle spullen die je dan niet nodig hebt kunnen mooi op hun plek blijven zitten. Als je bang bent dat zo’n rits aan de voorkant nogal uitnodigend kan zijn voor zakkenrollers, let er dan op dat deze een beetje verborgen zit. Bij veel tassen met frontloading zie je in eerste oogopslag niet eens dat ze aan de voorkant open kunnen.
 4. Raincover
  Bij veel tassen zit er standaard een regenhoes in. Deze zit vaak onderin de bodem of bovenin de afsluitklep verborgen. Zo’n hoes is natuurlijk handig als bescherming tegen de regen, zodat je spullen droog blijven. Ook wanneer je tas bijvoorbeeld in een laadruim van een bus gegooid wordt, zorgt de hoes voor de nodige bescherming. Losse regenhoezen zijn ook te krijgen, maar het scheelt natuurlijk wat kosten als hij al standaard in je tas zit.
 5. Kwaliteit, of niet…
  In de meeste gevallen koop je een backpack niet voor maar 1 reis en dus wil je dat hij die eerste reis ook gewoon overleefd. De meeste backpacks zijn prima voor een aantal reisjes, maar als je van plan bent je backpack een jaar lang intensief te gebruiken, kan kwaliteit je een hoop ellende besparen. De prijs van een goede backpack komt vaak uit op ongeveer 200 euro. Mocht je nou, net als Irma, nog een oude backpack hebben liggen die fijn zit, maar weet je niet zeker of hij de geplande reis wel overleeft? Dan kun je alsnog overwegen deze toch gewoon mee te nemen. Wij hopen dat het niet nodig is, maar houden er wel rekening mee dat we tijdens de reis misschien een nieuwe backpack voor Irma moeten kopen. Kunnen we meteen ontdekken of ook backpacks daar goedkoper zijn dan hier in Nederland.
 6. Even uitproberen
  Met een lege rugzak is het natuurlijk lastig te zeggen of deze nog steeds zo lekker zit wanneer er meerdere kilo’s aan bagage in zit. In de meeste winkels hebben ze daarom wel een gewicht wat je in de tas kan stoppen, om ook hier een beetje gevoel voor te krijgen. De verdeling van dit gewicht komt helaas vaak niet overeen met hoe het gewicht uiteindelijk over je tas verdeeld gaat zijn. Zo heb je bijvoorbeeld je wandelschoenen, die veel meer wegen dan een donsjack, waardoor het gewicht niet ‘perfect’ verdeeld zou zijn. Vaak kunnen ze je in de winkel wel tips geven over hoe je je bagage het beste kan verdelen. Als je denkt dat je de juiste backpack gevonden hebt, is het daarom slim om er thuis even in te stoppen wat je allemaal mee wilt nemen. Loop er thuis een poosje mee rond of ga er een keer een dag mee de bossen in en je voelt hoe hij nou echt zit. Mocht hij toch niet zo lekker zitten als verwacht, dan kun je hem gewoon nog terugbrengen en verder zoeken.
 7. Extraatjes
  Zitten er vakken voor een drinkfles in je backpack? Dan kun je er bijvoorbeeld aan denken een fles aan te schaffend die er ook daadwerkelijk in past. Hierin kun je natuurlijk zo ver gaan als je zelf wil, maar een paar van zulke extraatjes zijn toch wel erg nuttig. Zo is het wel handig als je slotjes hebt om de ritsen te vergrendelen als je even niet op je tas kunt letten (bijvoorbeeld als je hem achterlaat in een dorm). Ook een flightbag is een verstandig idee. Deze beschermt je tas tijdens de vlucht en zorgt ervoor dat hij nergens achter blijft hangen. Mocht er nou toch een scheurtje in je rugzak (of flightbag) komen, dan is kan een klein naaisetje goed van pas komen. Zo kun je kleine beschadigingen meteen repareren en ben je weer good to go!

Goed, genoeg tips dus om je in te verdiepen voordat je naar de winkel gaat. Doe dit goed, of het nou via deze post of via andere websites is, want ik heb gemerkt dat hoe meer je zelf al weet over het product dat je gaat kopen, hoe beter ze je kunnen helpen, omdat ze meer feedback van jou als klant kunnen krijgen. Het allerbelangrijkst blijft echter het draagcomfort. Als een backpack goed zit maakt het eigenlijk niet uit of je er nou 150 of 200 euro voor moet betalen, ook al denkt je portemonnee daar waarschijnlijk anders over.