Skip to content

Een visum voor China, hoe regel je dat?

Vol goede moed beginnen we een weekje of twee geleden met onze visumaanvraag voor China. Want ja, stap je in Moskou op de trans-mongolië-express, dan kom je, als het goed is, uiteindelijk in Beijing uit. Mits je een geldig visum hebt natuurlijk, want zonder visum kom je China niet in. “Dat regelen we vanavond even, kunnen we het morgen opsturen.” Zoiets zal ik waarschijnlijk gezegd hebben voordat we begonnen. We hadden ons visum voor Rusland namelijk al gefixt en ik kon me niet voorstellen dat er een land zou zijn met vergelijkbare strenge visumeisen. Oh boy was I wrong!

Een visum voor China…, wat een verschrikkelijk klote ding is dat zeg! (Sorry voor het taalgebruik) Niet eens zozeer vanwege de verschillende documenten die je moet aanleveren, maar vanwege de onduidelijkheid die erover is. Het lijkt wel alsof niemand precies weet welk visum voor jou geschikt is, hoe lang dat visum dan geldig is en welke papieren je er allemaal bij moet voegen. Uiteindelijk hebben we een en ander wel redelijk kunnen uitzoeken, maar niet zonder minstens 10 e-mails naar verschillende bureautjes en instanties, die allemaal precies weten wat je moet hebben, zeggen ze. Uiteindelijk komen we erachter dat niemand het precies weet. En dus besluit ik een mailtje naar het visumcentrum te sturen. Wat we inmiddels wel weten is dit: ze houden in China van duidelijkheid. Wat je komt doen (toerisme, studie, zaken, etc.), wanneer je komt, waar je verblijft, wat je gaat bezichtigen en vooral: wanneer je weer weggaat. En dus typ ik een zo uitgebreid mogelijk mailtje waarin ik bovenstaande allemaal uitleg en ook vraag wat we inmiddels al een week proberen uit te vogelen: Welk type visum kunnen we het beste aanvragen? Mijn mail(tje) was als volgt:

Dear reader,

We (my girlfriend and I) are planning to visit China in December of this year (2015) as part of a year-long trip around the world. We will arrive in China (Beijing) on the 20th of December and will then travel to Chengdu via Xi’an in a period of three weeks. After that we want to visit India and come back to China about to months later to visit the Yunnan, Guizhou and Guangxi provinces for another three weeks, before eventually ending up in Hong Kong.

I would like to know if this plan is even possible. I’ve been reading a lot of mixed stories about the visa application requirements and the validity duration of a visa. My question for you therefore is the following:

From the date of issue (let’s say that will be the 15th of October because we leave the 27th and will be visiting some other countries first) what is the validity of a visa. We will be needing a double entry visa. Is this three or six months? Our first entry into China willl be about 2 months after the issue date, but the second entry will be 5 months after that, so somewhere in March. Is that possible?

I hope to hear from you, so we can get started on our visa applications.

With kind regards,
Tijl Beelen

En het antwoord:

Hello for trousit visa, it is max. 2 entries valid for 3 months. You shall adjust your schedule to it.

Dus… Kort maar krachtig is denk ik de meest positieve omschrijving.

Kort maar krachtig inderdaad, maar heel veel wijzer worden we er niet van. En dus mailen we maar weer verder. Een week later hebben we dan toch het antwoord wat we wilden. Het komt er op neer dat het onmogelijk is om een double entry tourist visa te krijgen dat na datum van uitgifte nog 6 maanden geldig is. Ook al is dit één van de aan te vinken opties op het visumaanvraagformulier. Wat blijkt, de 6 maanden variant is er alleen voor toeristen die in China familie hebben wonen en die een bezoekje willen brengen. Uitzonderingen zijn niet mogelijk, en dus zullen we voorafgaand aan onze 2e beoogde entry een nieuw visum moeten regelen. Dit zal dan hoogstwaarschijnlijk in Myanmar of Hong Kong zijn, maar dat zien we tegen die tijd wel weer. Voor nu weten we in ieder geval welk visum we moeten hebben en dus hebben we dit aangevraagd. Toevallig heb ik vandaag een telefoontje van het CVASC (het Chinese Visa Application Service Center, de instantie die alle Chinese visumaanvragen behandeld) gehad met de mededeling dat onze aanvraag is ontvangen en goedgekeurd, en dat deze nu zal worden doorgestuurd naar de Chinese Ambassade, waar het daadwerkelijke visum in onze paspoorten zal worden gezet. Ze wilden alleen nog even weten of we akkoord gingen met de kosten voor het visum. Want ja, zonder centen geen visum. Al met al lijkt het er dus op dat ons eerste visum voor China geregeld is en dat alle moeite niet voor niks is geweest. Wat die moeite precies inhoudt zal ik even kort en bondig proberen (gaat me zeer waarschijnlijk niet lukken, maar oké) te omschrijven, voor als je zelf ook van plan bent het land van de rode draak te gaan bezoeken.

Allereerst moet je dus ‘even’ uitzoeken wat voor soort visum je nodig hebt. Je hebt verschillende types, die ieder hun eigen vereisten hebben. Normaalgesproken zou ik nu een lijstje typen waarin ik één voor één de verschillende mogelijkheden beschrijf, maar het zijn er echt zo belachelijk veel dat ik daar niet aan ga beginnen. Wij hadden in ieder geval een tourist visa (L) nodig, en ik denk dat dat voor de meeste mensen het geval zal zijn. Wil je weten wat de andere opties zijn, kijk dan even hier.

Goed, je weet nu welk visum je moet hebben en dus kun je verder met stap 2, namelijk het verzamelen van alle benodigde documenten. En dit is waar het voor ons lastig werd.

  1. Een paspoort
    Oké, een paspoort dat hebben we, dus dat is een meevaller. Het paspoort dient minimaal een half jaar na vertrek uit China geldig te zijn, moet ten minste twee lege, tegenover elkaar liggende visum pagina’s bevatten en moet vrij zijn van hoesjes en losse inhoud.
  2. Pasfoto’s
    Ook voor een Chinees visum is een officiële pasfoto (35x45mm) nodig. Dat wil dus zeggen dat ie aan de eisen die gelden voor pasfoto’s voor paspoort of identiteitskaart voldoet. Wederom geen moeilijke vereiste, dus so far, so good.
  3. Een visumaanvraagformulier
    Ik noemde hem hierboven al even, het online in te vullen visumaanvraagformulier. Net als bij het Russische visum begint dit formulier met vragen over je persoonlijke gegevens. Ze willen weten wat je doet, of je getrouwd bent en natuurlijk wat je vader en moeder doen. Jawel, je leest het goed. Blijkbaar is het belangrijk om te weten uit wat voor nest je komt. Nee effe serieus, geen idee waarom ze het vragen, maar je moet het wel invullen. Geen antwoord is geen visum. Moving on…. De volgende vragen gaan over de reden van je bezoek, de verwachte aankomst- en vertrekdatum en de plaatsen waar je gedurende je verblijf zal slapen. En nu wordt het dus lastig. Zoals bekend willen wij zo weinig mogelijk plannen. Als je niks vast legt zit je ook nergens aan vast. Geen stress, gewoon van dag tot dag bekijken wat de volgende stap wordt. In China houden ze daar niet zo van. Probleem nummer 1*.
  4. Een Engelstalig reisschema
    Voor de gehele periode van je verblijf moet je een Engelstalig persoonlijk reisschema aanleveren. Dit schema beschrijft de reden van je bezoek en bevat de reisdata en de te bezoeken steden. Reis je van de ene naar de andere stad, vermeld dan ook hoe je dat precies gaat doen. Vlieg je bijv. van Peking naar Xi’an, wat is dan het vluchtnummer, de vertrektijd, etc. Oh en zeg er ook even bij waar je precies slaapt, want ook dat zien ze graag op dit formulier vermeld. Probleem nummer 2**.
  5. Bewijs van in- en uitvlucht
    Hier is volgens mij weinig uitleg bij nodig. Een boekingsbevestiging, een eticket of een kopie van je vliegticket (retour is verplicht!) dient ook aangeleverd te worden. Handig als je van plan bent om de trein naar Peking te pakken. Probleem nummer 3***.
  6. Hotelreserveringen
    Elke nacht in China moet verantwoord worden in de vorm van een hotelreservering. Deze reserveringen moeten overeenkomen met de verblijfplaatsen die je invult op het visumaanvraagformulier en moeten dus ook vermeld worden in het reisschema. Niks plannen en gewoon maar zien waar de rode draak je naartoe brengt is er dus niet bij. Probleem nummer 4****.
  7. Bewijs van voldoende financiële
    Je dient bewijs te kunnen leveren van voldoende financiële middelen tijdens je reis, middels een recent bankafschrift met een minimum saldo van € 500,-. Gelukkig is dat na twee jaar sparen niet echt een probleem;).

Tweede visum aanvraag de deur uit | Budel

Tot zover alle benodigdheden én de daarbij horende problemen. Gelukkig zijn problemen er om opgelost te worden en dus gaan we aan de slag. Als we alles op een rijtje zetten blijkt het op volgorde afwerken van het lijstje niet echt een optie. Voor het volledig invullen van het visumaanvraagformulier is een aankomstdatum en dus een geboekte vlucht nodig, voor het reisschema zijn hotelboekingen nodig, etc. En dus besluiten we maar gewoon bij het begin te beginnen: het boeken van een vlucht. Vervolgens boeken we wat accomodaties, ‘verzinnen’ een daarbij horend reisschema en vullen uiteindelijk het aanvraagformulier in. Hoe we dit allemaal hebben gedaan lees je hieronder.

  1. Oplossing probleem nummer 1*: Het visumaanvraagformulier
    Als je alle andere documenten hebt geregeld is het invullen van dit formulier niet meer zo heel lastig. Zorg wel dat je alles zeker 3 keer controleert, want fouten in de aanvraag kunnen de verwerkingstijd zomaar flink verhogen of er zelfs voor zorgen dat je aanvraag geweigerd wordt en je alles weer opnieuw moet regelen. Het invullen kan online en duurt als je alles bij de hand hebt ongeveer 10 minuten. Met alles bij de hand bedoel ik je vluchtgegevens, de hotelboekingen en het reisschema.
  2. Oplossing probleem nummer 2**: Een Engelstalig reisschema
    Je bent verplicht een persoonlijk reisschema aan te leveren. Bovenaan moeten je naam (zoals in je paspoort) en je paspoortnummer vermeld worden, en uiteindelijk dient het geheel ondertekend te worden met je naam (alweer), de datum en je handtekening. Maarja, dan moet je natuurlijk wel een schema hebben. Op internet zijn gelukkig wat voorbeelden te vinden die je als inspiratie kan gebruiken. Uiteindelijk vonden wij het vooral belangrijk om een visum van 30 dagen (de maximale verblijfsduur) te krijgen. Het is namelijk niet altijd zeker dat je die krijgt. Of we 30 dagen gaan volmaken weten we ook niet, maar het is wel fijn om ze te hebben, just in case. En dus verzinnen we een 30-daagse rondreis die ons van Peking, via Xi’an en Chengdu weer naar Peking brengt. Niet dat we die route ook daadwerkelijk gaan afleggen, maar i.v.m. reserveringen en transfers zijn zo min mogelijk steden een pré. Hoe meer steden je namelijk beschrijft, hoe meer hotels je moet boeken, hoe meer vluchten, treinreizen of busritten je zal moeten uitzoeken en dus hoe meer werk het is. Alsof het nog niet genoeg tijd kost. Zoek op internet naar wat reisroutes (bijvoorbeeld 5 dagen in en rond Chengdu) en neem die over in je schema. Probeer dit wel enigszins gedetailleerd te doen, want anders heb je kans dat ze het niet accepteren. ‘Day 1 to 7: visit Beijing’ is dus niet de bedoeling. Ben vooral creatief en maak er wat leuks van. Een voorbeeld van ons reisschema vind je in de onderstaande afbeelding.Visum China Itinerary
  3. Oplossing probleem nummer 3***: Bewijs van in- en uitvlucht
    Waarschijnlijk is dit voor de meeste mensen die naar China gaan geen probleem, aangezien zij gewoon in het vliegtuig stappen en een kleine 10 uur later in bijv. Peking landen. En als het goed is een aantal dagen of weken later ook weer met het vliegtuig terug gaan. In ons geval is dit dus wel een probleem: we gaan met een trein van Moskou naar Peking, maar om daar uiteindelijk naartoe te mogen moeten we wel een vlucht boeken. Het liefst retour, maar een vlucht uit China vanuit een andere stad mag natuurlijk ook. Enige probleem is dan natuurlijk dat we 2 tickets moeten boeken. Het boeken van een vlucht met goede annuleringsvoorwaarden lijkt ons de enige optie en dus gaan we op zoek. Stom toevallig komen we dit artikel tegen. Kostenloos annuleren binnen 24 uur. Dat moet een grap zijn. Misschien wel, maar toch willen we het wat verder onderzoeken. Er is inderdaad een hoop over te vinden (in Amerika zijn vliegtuigmaatschappijen het blijkbaar verplicht!) en dus besluit ik om op www.klm.nl ons onderzoek voort te zetten. En jawel, het staat er echt: “In de volgende gevallen kunt u een teruggave aanvragen:” gevolgd door de voor ons nu al legendarische zin: “U vraagt teruggave aan van de kosten van uw ticket binnen 24 uur nadat u geboekt heeft.”. Check, check, dubbel check via Facebook en jawel, het kan dus echt. Voor ons is dit echt een bijzonder fijn gegeven, omdat we voor andere visa (bijvoorbeeld India) ook vliegtickets moeten aanleveren. En inderdaad, ook daar willen we niet naartoe vliegen. Niet veel later is ons eerste intercontinentale vliegticket geboekt en niet lang daarna ook weer geannuleerd. De etickets en boekingsbevestiging liggen dan trouwens wel al uitgeprint op tafel.
  4. Oplossing probleem nummer 4****: Hotelreserveringen
    Gelukkig is deze niet zo heel lastig. Na wat research blijkt het zo te zijn dat veel accomodaties die via booking.com te reserveren zijn, ook weer kosteloos te annuleren zijn. Na reservering ontvangen we per mail een boekingsbevestiging, waarna wij die zelfde boeking meteen weer annuleren! Bij de accomodaties die deze mogelijkheid bieden, staat dat zeer duidelijk aangegeven op de website van booking.com. Kijk dus even goed voordat je een reservering plaats. Direct betalen is vaak ook niet nodig, maar soms zijn creditcardgegevens als soort van back-up nodig. Er wordt dus niks afgeschreven, want ‘betalen doe je pas bij aankomst’, of niet dus.

Post-china

En zo doe je dat dus, een visum voor China fixen. Ofja, de aanvraag dan. Nu alle problemen opgelost zijn, kan de envelop met onze visumaanvraag worden opgestuurd. Wel gefrankeerd natuurlijk, er zitten immers twee paspoorten in. In deze envelop moet je trouwens een retourenvelop stoppen, met je eigen adres en eenzelfde postzegel. Op die manier hoeven ze bij de ambassade zo min mogelijk moeite te doen en weten wij (bijna) zeker dat onze paspoorten weer veilig terug zullen komen. Fingers crossed dus!

*UPDATE

Als je van plan bent naar China te reizen, vlieg dan op Hong Kong, regel daar je visum en reis daarna door naar China. De aanvraag van een visum is in Hong Kong echt super eenvoudig en kost bovendien een stuk minder (25€ in plaats van 125€!). Een reisschema is niet nodig, je zegt gewoon dat je een week naar Shenzhen gaat, waar je met de metro naartoe kan dus een bewijs van in -en uitvlucht is ook niet nodig. Je boekt nog even een hostel in Shenzhen en annuleert dit zodra de boekingsbevestiging per mail binnen is. Neem deze wel uitgeprint mee, want bij ons stelde de lieftallige Chinese achter de balie voor mijn telefoon (met daarop de boekingsbevestiging) in te nemen voor haar administratie. Als je op tijd bij de aanvraagbalie bent sta je binnen een half uur weer buiten en twee dagen later kun je je visum ophalen. In de tussentijd vermaak je je wel in Hong Kong, echt een super stad!

Comments (8)

  1. Heel erg bedankt dat je de moeite hebt genomen om deze informatie te delen. Heel erg nuttig!

  2. Hoi Tijl en Irma,

    Dank je voor deze mooie tips. Was even zweten toen ik zag wat er allemaal gevraagd wordt om een visum te verkrijgen. Werd er erg claustrofobisch van als ronddwalende backpacker. Maar mede met jullie tips bij de hand is het in één keer gelukt om nu voor 9 weken in China te kunnen verblijven: het visum is binnen.

    Groeten,
    Ruud

    1. Hoi Ruud,

      Mooi dat onze tips je hebben geholpen bij het aanvragen van je visum. Wij hadden precies hetzelfde als jij toen we voor het eerst de eisen zagen;) Veel plezier in China, wij vonden het een van de meest bijzondere landen die we tijdens onze reis bezocht hebben!

      Groetjes Tijl en Irma

  3. Bedankt voor deze fijne en duidelijke informatie!

    Ik kwam toevallig op jullie site tijdens het zoeken naar wat informatie over de visum-aanvraag voor China.
    Ik ga namelijk over een kleine 2 maanden ook die kant op (mijn vriendin opzoeken).

    Nu had ik nog wel enkele vragen, misschien dat jullie mij hierbij zouden kunnen helpen?
    Is het zo dat ik vlak ná het moment dat ik een boeking heb gemaakt bij de hotels/hostels, deze moet annuleren?
    Zodat ik enkel de al geannuleerde bevestiging mee stuur?

    En is het maken van een reisschema echt zo strikt? Ik zal namelijk grotendeels van mijn tijd in Guiyang verblijven (bij mijn vriendin) maar als ik kijk naar jullie schema moet ik dus wel elke dag al “iets” gepland hebben staan?

    In ieder geval nogmaals heel erg bedankt!

    Greetings,

    Thor

    1. Hoi Thor,

      Mooi dat onze info je heeft kunnen helpen! Ik zal proberen je nu nog wat verder te helpen door je vragen te beantwoorden.

      Volgens mij is het bij de boekingen zo dat je op booking.com kan zien of je gratis kan annuleren of niet. Als dat kan dan maak je voor de beoogde periode een boeking, waarvan je vervolgens bevestiging krijgt. Die bevestiging stuur je mee met je visum aanvraag. Daarna kun je de boeking weer annuleren. Maar bewaar dus de eerste bevestiging en niet de bevestiging van de annulering;).

      Het reisschema is niet zo heel strikt, vooral niet als je maar op 1 plek blijft. De tweede keer dat wij onze visum aanvroegen hebben we aangegeven dat we 7 dagen in Shenzhen zouden zijn om daar de stedelijke architectuur te bekijken. Ik denk wel dat ik zou zorgen dat er voor elke dag iets staat, maar 1 activiteit kan best meerdere dagen duren.

      Hopelijk heb je er wat aan en alvast heel veel plezier in China, echt een geweldig land!

      Groetjes,

      Tijl en Irma

  4. Hoi Tijl en Irma,

    Bedank voor jullie duidelijke omschrijving!

    Ik zit nog met een paar vragen over punt 2.4 en 2.8 van het visumaanvraagformulier. Wat hebben jullie hier ingevuld? Is het bij 2.4 belangrijk om de exacte inreisdatum te weten? Dit lijkt mij lastig met de trein. En bij 2.8 lijkt me dat je het adres van het eerste hotel waar je verblijft invult?

    Alvast heel erg bedankt!

    Groetjes, Yvonne

    1. Hey Yvonne,
      Wat goed dat je er wat aan hebt gehad! De inreisdatum hoeft niet per see de juiste te zijn, als je ,aar wel na die datum het land binnen komt, eerder laten ze je er denk ik niet in.
      Ik weet niet precies wat 2.8 is? Maar als jet over de hotel adressen gaat zou ik er gewoon het adres van de hotels waarvan je een reservering (al dan niet geannuleerd) van kan laten zien. Succes en maak er een mooie reis van! Wij zijn jaloers 😉

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.