Skip to content

The Lonely Planner*

Je kent het wel: Je bent je aan het oriënteren op je volgende reis, een beetje aan het kijken welke dingen je allemaal wil gaan zien en dan komt uiteindelijk vanzelf die ene stap: op naar de winkel voor een reisgids. Of het nou een Rough Guide, een Lonely Planet, een ANWB-gids of een 100% Reisgids is, volgens mij beschrijf ik hier een zeer bekend fenomeen. En laten we eerlijk zijn, het is ook gewoon super handig. Alles lekker overzichtelijk bij elkaar, een mooie shortlist van ‘alle’ highlights, een paar optimale reisroutes en adresgegevens van hostels, B&B’s en hotels. Oké, je kan de dingen die in zo’n gids staan tegenwoordig ook wel los op internet opzoeken, en aan de hand van sites en forums je route uitstippelen, maar voor mij gaat er niks boven de encyclopedie-achtige uitstraling van bijv. een Lonely Planet. Voor één land of één regio is zo’n reisgids nog wel een leuke investering (je betaalt al gauw €20 per boekje), maar als je een reis door 10+ landen en door 4 verschillende continenten gaat maken dan wordt het toch een behoorlijke kostenpost. En dat is natuurlijk ziet zo leuk. Om over het gewicht van al die boekjes samen nog maar te zwijgen. Daar zou je een extra koffer voor kunnen laten inchecken. Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als een eBook, want megabytes wegen een stuk minder. En dus ben ik een tijdje geleden begonnen met het verzamelen van al die MB’s. Als je net als ik een beetje verzamelwoede hebt, vind je hieronder een aantal tips om je collectie compleet te maken (of te starten).

Groupon
Ja ja, groupon helpt ons reizigers graag een handje. 3 Lonely Planet eBooks voor €12,99. Dat is echt een hele goede deal, zeker als je je bedenkt dat je voor 1 eBook soms al €18,00 betaalt. De actie is nu (september 2015) helaas niet meer geldig, maar volgens mij worden acties van Groupon om de zoveel tijd vernieuwd. Nog even geduld dus en wie weet kun jij dan je slag slaan.

Marktplaats, Bol.com, etc.
Er zijn genoeg mensen die na het reizen hun reisgidsen te koop aanbieden op internet. Check daarom regelmatig marktplaats of bol voor goedkope tweedehands gidsen. Let er wel op dat ze niet tè oud zijn, want de tijd staat niet stil, zelfs niet op dat heerlijke vakantie-eiland, dus ook daar verdwijnen pittoreske restaurantjes en mooie ‘geheime’ stranden.

Ik vergeet te vermelden dat er natuurlijk ook offline winkels met tweedehands boeken bestaan, zoals bijvoorbeeld De Slegte of de locale kringloop bij jouw om de hoek.

Kopen bij de bron
De plek waar je zeker vindt wat je zoekt: de webshop van jouw favoriete reisgids. Dan heb je als het goed is ook zeker een recent boekje te pakken. Vaak hebben deze webshops ook wel leuke aanbiedingen of kortingen zoals 3 halen 2 betalen. En als dat niet het geval is kun je altijd even naar actie– of kortingscode.nl gaan om te kijken of er nog ergens wat geld te besparen is door wat simpel kopieer en plak werk.

Scribd.com
Een site waar ik al wel eens eerder van gehoord had, maar nog nooit echt onderzocht had is Scribd.com. Voor $8,99 per maand kun je hier ongelimiteerd online boeken lezen. Ze claimen ‘every book in the world’ te hebben, dus hier kan je wel een tijdje vooruit. De eerste 14 dagen zijn trouwens gratis.

Internet
Last but not least: het wereldwijde web. Het is 2015, dus bijna alles is tegenwoordig wel ’te vinden’ op internet. Als je maar weet waar je moet zoeken. Ik heb door goed zoeken inmiddels een aardige collectie bij elkaar gespaard.