Skip to content

Terug in de tijd in Tallinn

Iedereen die een stedentripje in de planning heeft staan, raden wij aan om naar Tallinn te gaan. Voordat wij naar deze stad gingen hadden we er weinig verwachtingen van. Misschien juist daarom dat we al tijdens de eerste avond, na een heerlijk avondmaal bij een gezellig restaurantje (Must Puudel) en een wandeling door de mooie steegjes, blij verrast waren. De meeste bezienswaardigheden zijn te vinden in de oude binnenstad, waar de smalle straatjes, oude panden en enorme stadsmuren een erg middeleeuwse sfeer opwekken. Ook buiten dit standscentrum hebben wij genoeg mooie plekjes ontdekt, zodat de drie dagen die wij in de hoofdstad van Estland verbleven goed gevuld waren.

De eerste dag begon voor ons met een flinke wandeling door de oude binnenstad. Met behulp van de Lonely Planet liepen we langs enkele mooie uitzichtpunten en andere bezienswaardigheden zoals de Alexander Nevsky kathedraal (met zijn bijzondere uivormige koepels), de stadsmuur met haar poorten en Pikk Tanav, de bekendste straat van de oude stad met daaraan verschillende oude gildegebouwen. In de middag namen we de bus naar Kalamaja, een levendige buitenwijk van Tallinn. Traditionele houten huizen worden hier afgewisseld met een Russische markt en een oude verlaten gevangenis. In deze gevangenis worden sporadisch rondleidingen gegeven wat ons met Halloween wel spannend leek. Helaas konden wij niks vinden over wanneer deze rondleidingen plaats zouden vinden, en dus besloten we zelf op ontdekkingstocht te gaan en zijn we buiten langs de gevangenis afgelopen. Omdat dit niet bepaald een begaanbaar pad was (lees: stenen en een afgebrokkeld muurtje aan het water langs het hek af) was dit toch nog wel een beetje spannend. Het pad eindigde in een haven bij het maritiem museum, waar we dus ook nog even onze kennis over legerboten konden ophalen. Nadat we een heerlijke crêpe hadden gegeten bij Boheem, alweer zo’n leuk restaurantje, maakten we een rondje over de Russische (rommel)markt. Hier werd van alles verkocht, van etenswaren tot kleding, paraplus, speelgoed en nog veel meer! Uiteindelijk namen we nog een kijkje in een soort Strijp-S achtige buurt waar oude fabriekspanden waren omgetoverd tot allerlei hippe tentjes: Telliskivi Creative City, echt een aanrader als je van architectuur houdt.

Freaky Saturdaynight
Moe gelopen streken we die avond neer in ons hostel om een lekkere Thaise curry te gaan koken. Ondanks onze uitgeputte voeten kwam er uiteindelijk weinig terecht van een rustig avondje. De studenten in ons hostel waren zich namelijk aan het voorbereiden op een Halloween feestje en vroegen of wij zin hadden om mee te gaan. Nou, dat leek ons wel gezellig en dus toverden wij ons na het eten om tot twee Draculas en kon de party beginnen.

De volgende ochtend konden wij natuurlijk wel wat extra slaap gebruiken, dus die namen we ook. Toen we goed en wel ontwaakt waren besloten we de tram te pakken naar Kadriorg, een buurt met een groot en erg mooi park, veel musea en het presidentieel paleis. Al voordat we in de tram zaten kwam er een man vragen waar we heen moesten en hij wilde ons graag helpen. Ietsje te graag bleek achteraf. Ondanks dat hij geen woord Engels sprak bleef hij maar met ons meelopen en aanwijzen welk museum nou precies waar lag. Pas nadat we een museum waren ingelopen (waar we helemaal niet naartoe wilden) hadden we hem afgeschud. In deze buurt hebben we lekker rondgeslenterd, langs de kust en langs een enorm openluchttheater waar ooit 100.000 mensen samenkwamen om te zingen tegen het Sovjet Regime (dit staat bekend als “The Singing Revolution”). Toen we het hier ook wel gezien hadden namen we de bus naar Pirita, nog een stukje verder buiten de stad. Aan het strand in deze wijk (een van de rijkste van Tallinn) werd fanatiek gebruik gemaakt van de wind door wind- en kitesurfers. In de jachthaven van Pirita vonden trouwens de zeilwedstrijden van de Olympische Spelen van Moskou plaats, aangezien die stad niet aan het water ligt. Ook wij waaiden hier bijna weg toen we een stukje over een pier wandelden, maar ondanks het mistroostige weer konden we vanaf hier nog wel even de skyline van Tallinn zien. Voordat we weer met de bus terug naar Tallinn gingen, namen we nog een kijkje bij een oud verwoest klooster. Na bombardementen van Ivan de Verschrikkelijke in 1577 zijn alleen de buitenmuren (grotendeels) overeind gebleven. Dit geeft een interessant beeld van hoe het er vroeger uitgezien moet hebben. Op de weg terug naar het hostel stoppen we nog even bij een supermarkt voor ons avondeten en dan is het eindelijk tijd voor ons rustige avondje.

De derde dag die we te besteden hebben in Tallinn gebruiken we om onze tas weer in te pakken (om 17.00 uur vertrekt onze boot naar Helsinki), en we maken nog wat mooie foto’s en filmpjes in de binnenstad. We maken ook nog een wandelingetje over de oude stadsmuur, wat we net zo goed niet hadden kunnen doen. Een echt bijzondere toevoeging aan ons bezoek was dit namelijk niet. Wel bijzonder is Linnahall, een enorm (en dan bedoel ik echt mega groot) sport/concertcomplex dat gebouwd werd ter gelegenheid van de Olympische Spelen die ik hierboven al noemde. Inmiddels is dit gebouw slechts nog een voorbeeld van troosteloze Sovjet architectuur die totaal in verval is geraakt. Het gebouw staat al sinds 2009 leeg, dus er binnen kijken is onmogelijk, maar vanaf het dak heb je prachtig uitzicht over de stad. Mooie bijkomstigheid was dat onze ferry naar Helsinki vlak achter dit gebouw vertrok, dus met het toch wel indrukwekkende Linnahall nemen we tevreden afscheid van Tallinn. Klaar voor het volgende deel van onze reis.

Dit bericht heeft 4 reacties

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.