Skip to content

Helsinki sunset

Na Riga en Tallinn volgt Helsinki als derde tussenstop op weg naar Sint Petersburg en dus Rusland. Met niets anders dan de verwachting dat het hier allemaal een tikkeltje duurder zal worden stappen we op de boot. Een kleine twee uur later varen we de donkere haven van Helsinki binnen en gaan we op zoek naar de tram en bus die ons bij ons Airbnb adresje zullen brengen. Om de een of andere reden (we weten nog steeds niet wat er te doen was) was er geen hostel of hotelkamer meer te vinden, of in ieder geval niet in onze prijsklasse, en dus belanden we in een studentenappartementje. Dit blijkt behoorlijk luxe ingericht en we hebben zelfs een uitzicht over de stad vanuit ons bed, dus prima geregeld blijkt uiteindelijk. Onze vieze was kunnen we hier ook meteen draaien, dus de eerste avond is in ieder geval een goed begin.

De volgende dag blijkt dat niet alle goede beginnen het halve werk zijn, aangezien Helsinki zelf ons niet echt kan bekoren. De stad is al wat wereldser dan onze twee vorige bestemmingen, maar echt bijzonder is het allemaal niet. De mensen zijn er wel zeer vriendelijk en spreken bovendien bijna allemaal Engels. De weg vragen naar de grootste attracties van de stad is dus geen probleem, en aangezien die er (wat ons betreft) niet zoveel zijn, hebben we die ook zo gezien. De must-sees zijn volgens ons de twee grote kerken van de stad (de Orthodoxe en Lutherse kathedraal), Suomenlinna, een oud fort op een eiland dat iets buiten de stad ligt en per boot bereikbaar is, en Kaivopuisto, een erg vredig park aan de kustlijn van de stad, waar de zonsondergang goed te bezichtigen was toen wij er waren. Een bezoekje aan een van de markthallen (vooral Hakaniemi is mooi) zou ook nog een goede tijdsbesteding kunnen zijn, maar dat is afhankelijk van hoe snel je door een stad kan gaan. Wij hebben bijvoorbeeld geen museums bezocht, hoewel er wel een aantal goede musea in de stad te vinden zijn, en daar ben je toch al gauw een halve dag zoet mee.

Op dag twee hebben wij een dagticket voor het openbaar vervoer (8€) gekocht, wat echt ontzettend handig bleek. Hiermee kun je namelijk gebruik maken van tram, bus en metro en bovendien de boot naar Suomenlinna pakken. Daarnaast was het voor ons een welkome tijdsbesteding in de vorm van lekker doelloos in de tram zitten, zodat je toch nog wat van de stad ziet, terwijl je wacht tot het etenstijd is. Je merkt het al, we hadden Helsinki inmiddels wel gezien. Zoals gezegd een mooie stad, met net genoeg hoogtepunten voor 1 dag.

Om dan toch nog met een positieve noot af te sluiten, ons absolute hoogtepunt heb ik nog niet genoemd. De Temppeliaukion Kirkko, ofwel Rock Church op de meeste toeristen plattegrondjes, is een kerk die volledig in zijn omgeving is geïntegreerd. Deze ronde kerk, die zich deels in een rots bevindt, is een (en dit klinkt heel kitscherig) oase van rust. Zelfs als je niet gelovig bent, zoals Irma en ik, maakt deze plek veel indruk. Als je iets gezien moet hebben in Helsinki, dan is het dit. En nu naar bed, lekker slapen en dan morgenvroeg de bus in, op naar Sint Petersburg.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Jammer dat Helsinki een beetje tegenviel, maar ik geloof dat jullie jezelf toch wel vermaken! 😉
  Die Rock Church ziet er wel ontzettend indrukwekkend uit!
  Hebben jullie nog een beetje Fins gehoord? Als je het leest vraag je je af of ze niet zullen stikken in al die klinkers.
  Ben benieuwd naar al de verhalen die nog komen!

  Groetjes, Koen

  1. Hey Koen! Wij vermaken ons inderdaad wel hoor 🙂 dat Fins is echt geen touw aan vast te knopen, heeft wel wat weg van Zweeds vond ik.. Nu in Rusland en dat is al helemaal drama, zelfs lezen is bijna onmogelijk met dat alfabet! Maar komt goed, gelukkig hebben we een boekje om ons te redden :p.. Liefs!

 2. Hallo Irma enThijl
  Leuke dingen maken jullie mee.
  Geniet ervan en heel veel plezier nog…
  Vele groetjes van je peetante Riekie en Ome Pier en de Vanliertjes..

 3. Hoi Irma en Thijl

  Geweldig wat jullie al gezien hebben maar ook nog gaan zien !! Geniet van deze reis maar dat zal jullie wel lukken ? Groetjes Pieter en Maria

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.