Skip to content

New York, New York

Een uurtje later dan gepland landen we om 8 uur ’s morgens op JFK International Airport in New York. Hier, in ‘The Big Apple’, willen wij onze reis na 14 maanden afsluiten. Afsluiten ja, want dit wordt de laatste bestemming die we aandoen, zodat we op Eerste Kerstdag onze families kunnen verrassen met een plotselinge thuiskomst. Zij denken namelijk dat we nog naar Zuid-Amerika gaan en pas een maand of twee later thuis zullen komen. Tijdens de vlucht kijken we de film Sully, over de heroïsche daad van piloot Chesley Sullenberger. Zeer toepasselijk dus, al zijn we blij dat onze piloot geen noodlanding op de Hudson River heeft hoeven maken. Eenmaal geland regelen we een Uber naar ons AirBNB verblijf in Brooklyn, waar we een half uurtje later welkomd worden geheten door Russell en Sofie. Na een korte kennismaking bergen we onze backpacks op, pakken we onze daypacks in en zijn we weer ready to go!

Dag 1
New York is immers enorm, er is enorm veel te zien en we hebben niet enorm veel tijd. Russell biedt aan om een stuk met ons mee te gaan, zodat hij als geboren en getogen New Yorker onze persoonlijke gids kan zijn. We zetten koers richting de Brooklyn Bridge, maar voordat we die oversteken trakteert Russell ons op lunch; New York Style. En zo zitten wij om 11.00 uur bij Grimaldi’s (“best in town!”), met een enorme pizza en een even enorm glas cola voor onze neus: hoe Amerikaans wil je het hebben? Na de lunch laat Russell ons aan ons lot over en lopen we met z’n tweetjes verder. We steken nu wel de beroemde brug over en komen zo uit in Manhattan.

Manhattan is net als Brooklyn, Queens, Staten Island en The Bronx één van de vijf wijken van de stad. Het staat bekend om zijn wolkenkrabbers, gele taxi’s en overload aan toeristische trekpleisters zoals Central Park, Times Square en Wall Street. Wij lopen er de rest van de dag rond en zelfs dan hebben we nog maar een klein stukje van dit deel van New York gezien. De hoge gebouwen, brede straten en avenues en de enorme massa mensen, het is allemaal behoorlijk indrukwekkend. Maar niets is zo indrukwekkend als het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen op de Twin Towers. Op Ground Zero, waar zij ooit stonden, vormen de funderingen van de voormalige torens nu het 9/11 Memorial. De namen, het water en de twee zwarte gaten… We worden er stil van, en de herrie van de stad lijkt hier heel ver weg.

Het nabijgelegen museum neemt ons mee in de gebeurtenissen op die zwarte dag, maar vertelt ook wat meer over de aanloop er naartoe. En hoewel je de beelden misschien al wel 100 keer gezien hebt en je alle verhalen inmiddels wel kent, komt het toch weer net zo hard binnen als op die dinsdagmorgen in 2001. Geen plek dus waar je bijzonder vrolijk van wordt, maar wel een absolute must als je in New York bent.

We besluiten die avond nog wat nachtfotografie te gaan (be)oefenen, en dus gaan we Uptown, richting de neonverlichting van Times Square en Broadway. Maar eerst nog even een tussenstop in Chinatown (waar het ’s nachts waarschijnlijk ook nooit echt donker wordt), voor een betaalbare Chinese maaltijd. New York staat ook wel bekend als ‘The city that never sleeps’, en wij weten nu waarom. De drukte is overweldigend, evenals de zo iconische en reusachtige reclameborden van Times Square. Terwijl onze ogen wennen aan de felle kleuren om ons heen, worden we aangesproken door een verkoper die ons met zijn gladde praatjes en ‘special price’, overhaalt kaartjes te kopen voor een stand-up comedyshow later deze week. Voor vanavond in ieder geval geen comedy, maar snel naar bed. Wij kunnen namelijk wel wat slaap gebruiken na zo’n kort nachtje in het vliegtuig en een lange dag toeristje spelen.

En nu even helemaal anders
En dan ben je ineens tien maanden verder… Tien maanden sinds onze terugkeer. Tien maanden waarin ik (Tijl) het op me heb genomen om onze blogpost over ons bezoek aan New York te schrijven. Maar helaas bleek de inspiratie en de motivatie daarvoor ver te zoeken. Veelvuldig heb ik achter mijn laptopje gezeten, starend naar de aantekeningen die we al tijdens ons verblijf in deze grote stad hadden gemaakt, maar de woorden die daar een mooi verhaal van zouden maken bleven uit. Onze eerste dag heb ik met veel pijn en moeite weten te beschrijven, maar als dat zo door was gegaan was dit verhaal pas volgend jaar ergens klaar geweest. En dus ga ik het nu anders doen. Vanaf nu hop ik gewoon van highlight naar highlight, net als wij in New York hebben gedaan, met hier en daar een opvallend moment of bijzondere gebeurtenis. Want laten we eerlijk zijn: er zijn al wel genoeg verhalen over New York.

Dag 2
Highlights: Flatiron Building, Harlem (met daarin de kathedraal van St. John the Devine: It’s Huge!!), Central Park en de nachtelijke skyline van Manhatten.

Opvallend: Voor een ‘City that never sleeps’ zijn de supermarkten erg vroeg dicht. Daar zitten we dan met ons geweldige plan om zelf te gaan koken vanavond. Gelukkig is de Tex Mex (die er een beetje dubieus uitziet) iets verderop wel nog open. We halen een paar chicken wraps en nemen die mee naar ‘ons’ huis. Russell en Sofie komen met het idee om de volgende morgen te gaan ontbijten bij een diner. “Zo één waar ze met de pot koffie rondkomen om je mok bij te vullen?”, vraagt Irma hoopvol aan Russell. Die ja, zin in!!

Dag 3
Highlights: Ontbijt bij een echte diner, waar we voor het eerst in lange tijd ons bord niet leeg krijgen. Chinatown, nu overdag en daardoor weer heel anders. Het Guggenheim museum, wat helaas gesloten was, maar gelukkig van buiten ook best mooi is. Top of the Rock (het dak van Rockefeller Center), dat we bezoeken om vanaf de 70e verdieping een 360 graden view over de stad te hebben en natuurlijk de comedyshow die we die avond bezochten. Oh en de felle neon van Broadway at night was ook best cool.

Bijzonder: Het gevoel dat we weer aan het begin van onze reis waren, toen we al dat Chinese gekwebbel om ons heen hoorden in Chinatown.

Opvallend: Stel je voor: Je besluit met je gezin rond kerst New York te bezoeken. Net als wij wordt je op Times Square door een of andere verkoper kaartjes voor een stand-upcomedy show aangeboden. Ach, het is kerst, we zijn hier maar één keer, we gaan gewoon! Eenmaal binnen kijk je eens rond en besluit je dat het wel een goed idee is om helemaal vooraan te gaan zitten, wie weet word je dan nog in de show betrokken… Dan doe je toch niet alle vier een foute kersttrui aan of wel???!!!

Die truien waren trouwens niet alleen voor de comedians een bron van inspiratie. Onze jacht naar een foute kersttrui kon beginnen!

Dag 4
Highlights: De Staten Island Ferry en Lady Liberty, ofwel het Vrijheidsbeeld. Het One World Observatory, helemaal bovenin de hoogste toren van het nieuwe WTC. De High Line, een park dat is aangelegd op de overblijfselen van een verhoogde spoorlijn. Het Grand Central Station en daar vlakbij het wereldberoemde Empire State Building. En natuurlijk ons bezoek aan het wereldberoemde MOMA.

Bijzonder: De skyline van Manhattan vanaf het water vonden wij allebei een heel mooi plaatje. Leuke bijkomstigheid is dat de Staten Island Ferry in verhouding met andere trips naar het Vrijheidsbeeld haast gratis is te noemen en dat de oranje boot best fotogeniek is. Maar het park dat eigenlijk geen park zou kunnen zijn is misschien wel het meest bijzondere plekje, en daarom ook één van onze favoriete, van New York.

Dag 5
’s Morgens gaan we nog even de stad in, want ze moeten die leuke truien toch ergens hebben?! Inderdaad het lukt en dus gaan we voldaan terug naar Brooklyn. De laatste keer nu, want hierna pakken we de metro naar het station en vervolgens de trein richting Newark Airport. We vliegen naar huis!

De tijd vliegt!
Inmiddels zijn de hierboven beschreven tien maanden die we nodig hebben gehad voor deze blogpost alweer uitgelopen tot een jaar. Het is alweer een jaar geleden dat we in New York waren en een jaar geleden dat we het thuisfront hebben verrast met onze terugkomst, wat was dat leuk! Het was ook een jaar met een hoop veranderingen voor ons. Inmiddels hebben we ons eigen stekje, Irma heeft een leuke baan en Tijl is alweer bijna halverwege zijn Master Interieur Architectuur. Een veelbewogen jaar dus. We krijgen regelmatig de vraag of we het reizen niet missen? Gelukkig valt dat mee, we hebben immers genoeg andere leuke dingen te doen! Maar wel blijft er iets kriebelen en dus is één ding is zeker: We gaan de reis nog een keer afmaken met een bezoekje aan in ieder geval Zuid-Amerika, en wie weet plakken we er dan nog wel wat meer aan vast.