Skip to content

Riga enzo…

Het begin van ons avontuur. Na drie nachten in een redelijk OK hostel (de kamer was prima en het feit dat we fietsen konden gebruiken ook maar verder schoot het overal iets te kort, maar je hoort ons niet klagen), zitten we nu in de LuxExpress, ofwel de bus, naar Tallinn. Een mooi moment om terug te blikken op ons verblijf in Riga. Een mooie stad, maar eerlijk is eerlijk, in een dag of twee heb je het zeker gezien. De oude binnenstad van Riga kenmerkt zich door de vele kleine en smalle straatjes. Over de vele kinderkopjes lopen we van monument naar monument. Vooral het ‘House of Blackheads’, de ‘Dome Cathedral’ en de ‘Three Brothers’ vinden we ‘iets aparts’. Iets buiten de oude stad vind je brede lanen, vele parken en veel Art Nouveau ofwel Jugendstil. Hier bekijken we de wat grotere, imposante gebouwen zoals de Nationale Opera en ‘Riga’s Nativity of Christ Cathedral’ (de grootste orthodoxe cathedraal van de stad).

Nadat we alle highlights in het traditionele centrum hebben afgevinkt, gaan we in de ‘buitenwijken’ van de stad op zoek naar meer. We belanden in de Russsiche wijk (aan de andere kant van het spoor), waar zich de Central Market (centrale markt) en het Spikeri Quarter bevinden. Beiden kenmerken zich door de industriële uitstraling van het oude havengebied van Riga. Zeker één van onze favoriete plekjes. Vooral de markt (5 leegstaande zeppelinhangaars vol met vis, vlees, brood, etc.) laat zien hoe het leven hier moet zijn. Aan de andere kant van het water (waar ons hostel zich bevindt) lopen we langs de vele houten huisjes, wat Irma deed denken aan een western. Hoogtepunt hiervan is Kalnciema Quarter, een wijk die als geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Wat restte was een nieuwe dag in Riga, zonder dingen om te gaan bekijken. En dus besloten we de omgeving te gaan verkennen. Uitstapjes naar Jūrmala Beach of Tukums (een soort Lets Scheveningen en een historisch oud stadje) behoorden tot de mogelijkheden. Wij besloten echter om een dagje te gaan wandelen in hèt nationale park van Letland: Gaujas National Park. Een uurtje in de bus (een retourtje kost €5), een dagje hiken langs de 3 kastelen die in de omgeving van Sigulda te vinden zijn en een mooie tocht langs de rivier de Gauja bleken een prima dagbesteding. We sluiten de avond af met een typisch Lets diner (vergelijk het met een Oostenrijkse self-service ski-hut) en een cocktail in de Skyline Bar, met uitzicht over Riga. Welterusten.

P.S. Mocht je van plan zijn om in de wintermaanden een bezoekje aan deze mooie stad te brengen, neem dan een dikke jas mee. Want geloof ons: het was soms best wel koud! Misschien zijn daarom de meeste Letten ook zo chagrijnig.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mooie start van jullie grote reis. Ben benieuwd of het in Tallinn minder koud aanvoelt. En…. in het weekend zullen ze daar zeker niet chagrijnig zijn, toch?
    Fijn weekend, mooie indrukken en goede reisgewenst.

    Groet papa Ad

    1. Hoi Pap, in Tallinn voelt het inderdaad minder koud, of dat ligt misschien aan dat we er aan wennen.. De mensen zijn ook vriendelijker vinden wij, al zijn daar de meningen over verdeeld kwamen we gister achter. Bedankt en jullie ook nog fijn weekend! Xx

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.