Skip to content

Rondreis door Scandinavië

Maart 2013, de zomer komt weer dichterbij maar wij hebben nog geen idee waar naartoe we op vakantie willen gaan. Ofja, eigenlijk hebben we heel veel ideeën, maar het kiezen is zo moeilijk! Onze Centraal-Europa rondreis vorige zomer was goed bevallen, dus de keuze voor een rondreis met de auto was snel gemaakt. Wat wij beiden hoog op ons lijstje hadden staan was Scandinavië, maarja, dat weer hè… Met de kans op een slechte zomer in Nederland (want zo gaat dat nou eenmaal) hoopten we eigenlijk wel wat zonnestraaltjes mee te kunnen pikken tijdens onze vakantie. En niet alleen het weer, ook de gemiddelde prijs voor een wijntje in Scandinavië viel iets minder in de smaak. Dan toch maar in de richting van de zon, door België, Frankrijk en Spanje naar Portugal? Of kiezen we voor een budgetreisje naar de Oostbloklanden?

Keuzes, keuzes, keuzes… Maar toen kwam ineens het goede nieuws. Naast de vakantie met z’n tweetjes, zouden we een weekje naar Toscane gaan met de familie van Tijl, wat een geluk! Met die zon-uurtjes kwam het dus wel goed en de keuze was dan ook snel gemaakt: Scandinavië it is! Wetende dat wildkamperen in deze landen geen enkel probleem is, zouden de hoge prijzen ook wel gecompenseerd kunnen worden. En dus werden snel de tent, luchtbed en slaapzakken op de paklijst gezet. Net als een jaar daarvoor mochten we het bestelbusje van de vader van Tijl lenen, waardoor we vrij waren om te gaan waar we wilden. Bovendien mochten we in plaats van de twee oude beestjes (fietsen) die we het jaar hiervoor mee hadden genomen, nu de mountainbikes van mijn ouders meenemen. Het plannen kon beginnen! Denemarken, Zweden en Noorwegen, dat leek ons wel een mooie combinatie. Met behulp van de Scandinavia Lonely Planet en het Internet heb ik toen een globaal schema gemaakt met daarop de route voor de twee en een halve week die we te besteden hadden.

In één ruk door naar Denemarken leek ons niet echt een ontspannen begin van de vakantie, dus planden we onze eerste overnachting zo’n vijf uurtjes rijden vanaf thuis: Hamburg. Onze enige overnachting van de vakantie die niet in een tent zou plaatsvinden was ook meteen de eerste. Om er zeker van te zijn dat die comfortabel zou zijn, hebben we een kamer geboekt in het hippe Generator Hostel. Eenmaal aangekomen konden we meteen de stad in, want we hadden er immers maar een half dagje te besteden. In deze blogpost lees je precies wat we hier allemaal gedaan hebben.

De volgende ochtend zijn we op tijd vertrokken in de richting van Kopenhagen. Een mooie en rustige route door het Deense land die ons uiteindelijk eerst over de Lillebæltsbroen (kleinebeltbrug) en vervolgens over de bijna zeven kilometer lange Storebæltsbroen (grotebeltbrug) voert. Voordat we in Kopenhagen zijn parkeren we de auto in Roskilde, dat tot het jaar 1400 de hoofdstad van Denemarken was. De voornaamste reden voor deze stop is de kathedraal, waar veel voormalige Deense vorsten begraven liggen. Ook dachten we het Vikingschipmuseum te bezoeken, maar toen we daarvan de toegangsprijs zagen geloofden we het wel. Een stukje fietsen langs de oever waar het museum met enkele schepen aan lag, gaf ons daarna een aardig idee over wat er binnen te zien zou zijn geweest. Vervolgens zijn we door prehistorisch ogende wijkjes weer terug naar de auto gefietst. We vervolgen onze reis, zodat we de volgende dag Kopenhagen kunnen verkennen. Wat we daar hebben gedaan kun je hier lezen.

Vanuit Kopenhagen zijn we in de richting van Helsingør gereden, waar we een bezoekje brachten aan Kronborg slot, het kasteel van Shakespeares Hamlet. Een leuke plek met een goed verhaal dus. Vervolgens zijn we naar het Louisiana museum van moderne kunst gereden. Een museum met veel verassend werk waar we verwonderd naar hebben staan kijken. Niet alleen de kunst, maar ook het pand en de locatie zelf zijn zeker de moeite waard. Na die flinke dosis kunst en cultuur, was het tijd voor een lange rit. Eerst weer terug in de richting van Kopenhagen, zodat we over de 16 km lange verbinding tussen Denemarken en Zweden, de Øresundbrug, Zweden binnen konden rijden. Hier vervolgden we onze weg tot we in Stockholm op Bredäng camping aankwamen. Aldaar hebben we onze avond gevuld met het opzetten van de tent, een lekker maaltje koken, dat zelfde maaltje opeten en daarna nog wat lezen. Op onze fietsen hadden we Stockholm vervolgens in een lange dag gezien. De route bracht ons onder andere langs het stadhuis, het koninklijk paleis en het eiland Djurgården. Wij vonden Stockholm een erg fijne stad, waar genoeg is te zien en te doen.

De volgende ochtend zijn we op tijd opgestaan om naar het koninklijk domein Drottningholm te gaan. Omdat we aan de vroege kant waren (het paleis zelf was nog gesloten) slenterden we door de mega tuin en bekeken we de bijzondere tuinhuisjes, zoals een chinees paviljoen en een theater. Toen we niet veel later door het paleis liepen, waanden we ons even als prins en prinses, fantaserend over hoe het er hier vroeger aan toe zou zijn gegaan. Toen we eenmaal uit deze waan gestapt waren, zijn we weer in de auto gestapt, op naar de natuur! Toen we het rijden na een tijdje moe waren, besloten we van de doorgaande weg af te gaan voor een fietstochtje. Met behulp van een ANWB-boekje hadden we een leuk tochtje door het Tivedens National Park gevonden. Onverharde paden, ongeveer nul meter vlakke weg en een temperatuur van rond de 28ºC maakten dat dit niet bepaald een ontspannend tourtochtje was. Voor mij was de route echter extra zwaar, omdat ik er na 20 kilometer achter kwam dat er een veertje van mijn fiets losgesprongen was, waardoor continu de rem op mijn achterwiel zat. Even ‘skinnydippen’ in een afgelegen meertje halverwege was dus meer dan welkom! Jammer dat er niet veel later een aantal Zweden aan dat zelfde meertje wilden gaan vissen, en wij ons dus even achter de vlonder moesten verschuilen…

Helemaal uitgeput van de fietstocht, kwamen we op het idee een kampeerplekje te vinden met uitzicht over een groot meer, vlakbij waar de auto geparkeerd stond. Al snel bleek dit lastiger te zijn dan gedacht, omdat ieder stukje grond hier privé terrein bleek te zijn. Dit deed ons besluiten bij een typisch Zweedse boerderij te stoppen en de man die er aan het werk was te vragen of we ergens konden kamperen. Ondanks het feit dat de vriendelijke man bijna geen woord Engels sprak, begreep hij ons goed en liet hij weten dat we vrij waren een plekje voor onze tent te zoeken op zijn erf. Nadat we gesetteld waren op het plekje met het mooiste uitzicht, was het tijd voor een welverdiend avondmaal, bereid op ons camping gasstelletje. En of kamperen romantisch kan zijn: heerlijke pasta, prachtig uitzicht en een ondergaande zon. Beste kampeerplek ooit!

De volgende ochtend begon uiteraard met een verfrissende ochtendduik in het meer, waarna we onze spullen weer hebben ingepakt en de boer en zijn vrouw hebben bedankt met een flesje wijn. Gebaseerd op de dubbele tong waarmee hij de avond daarvoor sprak, hadden we ingeschat dat dit wel in de smaak zou vallen. Nadat we nog een hertje voor onze auto hadden gespot tijdens het wegrijden, konden we door naar onze laatste bestemming in Zweden: Årjän. Hier waren we van plan een dagje (of misschien wel meerdere) te gaan kanoën, maar dat viel helaas in het water. Al voordat we er aankwamen kleurde de lucht akelig zwart en niet lang daarna begon het flink te stortregenen en onweren. Eenmaal aangekomen bij de camping bleek het de komende dagen niet veel beter te worden, waardoor we besloten snel door te rijden naar Noorwegen. Het stond eigenlijk niet op de planning, maar diezelfde dag nog hebben wij een bliksembezoek gebracht aan Oslo, wat een erg goed alternatief bleek te zijn. En het weer was er ook nog eens fantastisch! Hoe wij hier in no-time zoveel mogelijk hebben gezien, kun je in deze post lezen

Na het slapen op een recentelijk gekapt stuk bos, was onze eerste overnachting in Noorwegen een feit. Al vroeg waren we uit de veren om de tent weer in te pakken, omdat we bang waren dat we anders gewekt zouden worden door een bulldozer die verder wilde gaan met het kappen van de overgebleven bomen. Dit is ons gelukkig bespaard gebleven. De hierop volgende dagen hebben wij ons laten verassen door de schoonheid van Noorwegen, het land van de fjorden zoals vaak wordt gezegd. Maar er is nog zo veel meer. Onze route (mede mogelijk gemaakt dankzij kaarten van Frans, een collega van Tijl en bovendien Noorwegofiel (of hoe je dat ook noemt) die er al minstens 10 keer op vakantie is geweest) bracht ons door bossen, bergen en over uitgestrekte vlaktes. Ook kwamen we langs ontzettend veel watervallen en diverse staafkerken, waarvan die in Borgund volgens ons de meest indrukwekkende. Dit is dan ook niet voor niets de bekendste en best bewaarde staafkerk ter wereld. Omdat wij zelf met de auto waren konden we stoppen en uitstappen bij al het moois wat we tegenkwamen, en geloof me, dat was veel! Dit klinkt misschien allemaal wat kort door de bocht, maar als ik letterlijk moet gaan omschrijven wat we in Noorwegen gezien en gedaan hebben, zit je morgen nog te lezen. Wat wij in ieder geval iedereen kunnen aanraden is het volgende: Ga naar Noorwegen! Mocht je nou toch iets meer willen weten over onze avonturen in Noorwegen, dan kun je hier lezen wat volgens ons de hoogtepunten van dit land zijn.

Ondanks onze positieve woorden over Noorwegen, is het er natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Of kan ik beter zeggen zonneschijn? Want die ontbrak er regelmatig. Dit hadden we natuurlijk al wel een beetje aan zien komen. Maar echt, als het er regent kan het rustig de hele dag regenen, wat soms best beperkend kan zijn. Zo stonden wij op het punt naar de Preikestolen (een enorm rotsplateau hoog boven de Lysefjord) te wandelen, maar door aanhoudende regen werd dit ons helaas afgeraden. Om deze regenachtige tijd toch maar door te komen, zijn we in het plaatsje Stavanger naar het Norsk Oljemuseum (Noors Oliemuseum) gegaan. Normaal niet iets wat ons heel erg interesseert, maar het was leuk opgezet en nog best interessant. Daarnaast hadden we in het bijbehorende restaurant ook eindelijk de gelegenheid onze telefoons op te laden. Later in de middag hebben we tussen de buien door een bezoekje gebracht aan het klooster van Utstein. De weg hier naartoe slingerde over rotsige eilandjes bedekt met gras en schapen, weer een totaal ander Noorwegen dan wat we voorheen zagen. Maar wel nog steeds regen. In de hoop dat het weer elders beter zou zijn, besloten we de reis voort te zetten in zuidelijke richting, maar zelfs in het meest zuidelijke puntje van Noorwegen was dit nog steeds niet het geval. Omdat wij pas over twee dagen de veerpont terug naar Denemarken hadden geboekt, was verder uitwijken naar het Zuiden nog geen optie. Hierdoor hebben we deze laatste dagen doorgebracht in en rondom Kristiansand, waar jammer genoeg niet heel veel te beleven was. Met het vinden van een kampeerplek hadden we hier meer geluk. In een door de regen verlaten speeltuintje vonden wij een grote tipi, die ervoor zorgde dat zelfs onze tent van buiten droog bleef.

Al met al was onze rondreis door Scandinavië er een die we niet snel zullen vergeten. Als je al het moois dat er te zien is bij elkaar op telt, neem je het slechte weer snel voor lief. Ik hou me in ieder geval bij wat ik al eerder zei: Ga erheen, pas dan kun je snappen wat ik bedoel.

P.S. Je kan irritaties en frustraties over het slechte weer voorkomen door een cd vol zomerhits zoals deze in de auto of camper te gooien. Ons zomerhitje van 2013.