Skip to content

Een bliksembezoek aan Oslo

Eigenlijk stond Oslo niet op de planning tijdens onze Scandinavië rondreis. “Met de steden Hamburg, Kopenhagen, Stockholm en Bergen zouden we toch wel genoeg stad gezien hebben dus Oslo laten we maar achterwege”. Dat was in ieder geval het plan, totdat we bijna weggespoeld werden in een plaatsje in Zweden. Ook de voorspellingen voor de daaropvolgende dagen bestonden voornamelijk uit regen en onweer, wat ons die zelfde dag nog deed besluiten om tòch maar even langs Oslo te rijden. En dus kwamen we op een late zaterdagmiddag rond 5 uur aan in de stad. Dit besluit was een goede gok, want hier was het in ieder geval zonnig. Omdat we de volgende dag wel weer verder wilden gaan met ons geplande reisschema, stonden we deze middag voor de uitdaging Oslo binnen een bliksembezoekje helemaal gezien te hebben.

Om te beginnen parkeerden we de auto, die overigens echt heel smerig was door de modderige zandweggetjes die ons vanuit Zweden hier hadden gebracht, in een parkeergarage. Fietsen eruit en snel de stad in! Eerst fietsten we richting het Opera House, volgens mij het paradepaardje van de stad. Het is prachtig gelegen met uitzicht over de Oslofjord, die tussen de heuvels door kringelt. Van een afstandje is het dan ook de bedoeling dat het een ijsschots lijkt die uit het water op duikt. Volgens mij redelijk goed gelukt. Na een poosje rondgelopen te hebben over het enorme marmeren plateau, wat tevens als dak van het gebouw dient, vervolgde onze route langs de boulevard. We liepen (met de fiets aan de hand) tussen de drukte door bij verschillende hippe barretjes, al kijkend naar de leuke bootjes die in het aangrenzende haventje lagen. Dit stukje stad leek meer geschikt voor de ‘high society’ van Oslo, dus liepen wij maar snel door op zoek naar een supermarkt waar we ons avondmaal hebben gekocht. Deze (maaltijdsalades en stokbrood) hebben we opgegeten in het parkje van het Akershus Slott & Festning. Dit kasteel werd in de 13e eeuw gebouwd om de stad te beschermen. Tegenwoordig is het opengesteld voor bezoekers en huisvest het twee musea: het Noors verzetsmuseum en het strijdkrachtenmuseum. Natuurlijk hadden wij hier geen tijd voor, dus hebben we snel onze salades opgegeten met uitzicht over de Oslofjord met de Holmenkollen skischans aan de andere kant.

Op de fiets gingen we weer verder, op naar de binnenstad. Eerst kwamen we langs het parlementsgebouw. Dit gebouw heet in het Noors ‘Storting’ wat ‘de grote vergadering’ betekent. In het ronde deel bevindt zich dan ook de grote vergaderzaal waar het parlement haar politieke zaken bespreekt. Helaas stond de helft van dit gebouw tijdens ons bezoek in de stijgers. Dit hadden ze echter leuk weten te verbloemen door de stijgers te bedekken met doeken waarop het oorspronkelijke gebouw afgedrukt stond. Op de weg die we vervolgden in de richting van het Frognerpark werden we nog even verrast door een enorm groot en rechthoekig gebouw, wat op mij nogal communistisch overkwam. Na het raadplegen van de Lonely Planet wist Tijl mij te vertellen dat dit het Stadhuis was. Misschien kwam het doordat het al avond was, maar het zag er nogal verlaten uit.

Het enorme Frognerpark wilden we eigenlijk vooral zien vanwege de beelden van Gustav Vigeland, een zeer creatieve Noorse beeldhouwer. In een deel van het park (ook wel het Vigelandpark genoemd) bevinden zich zo’n 212 figuren uit steen en brons van deze kunstenaar, met als middelpunt de 17 meter hoge zuil, genaamd ‘Mololitten’. Naast de beelden in dit park is het er ook nog eens erg mooi aangelegd met veel kleurrijke bloemen.

Inmiddels begon het al aardig donker te worden in Oslo. We hadden het plan diezelfde avond nog een stukje in Noordelijke richting te rijden, zodat we buiten de stad een rustig gelegen campingplekje konden vinden, dus fietsen we weer in de richting van onze auto met nog een aantal tussenstops: het Koninklijk paleis en het Nationaal theater. Het paleis, met bijbehorend park, was op het moment van ons bezoek niet heel mooi omdat ook hier weer hard werd gewerkt om het op te knappen. De wegafzettingen aan de voorkant maakten het zelfs bijna onmogelijk nog even snel een mooie foto van het gebouw te maken. Het Nationaal theater, daarentegen, lag in een erg mooi gebied. Het is een monumentaal gebouw en een van de belangrijkste theaters van Noorwegen. Het is centraal gelegen tussen het koninklijk paleis en het parlementsgebouw in een sfeervolle omgeving door de verschillende pleintjes en terrasjes . Helaas waren wij niet in de gelegenheid van deze gezelligheid te proeven, maar hebben we toen wel besloten dat we zeker nog een keer meer van deze stad willen zien!

In het donker hebben we later die avond onze tent opgezet in een bosgebied een stuk buiten de stad. Bij het daglicht van de volgende ochtend werden we hier verrast met een uitzicht over één van de vele Noorse fjorden. Het was pas onze eerste nacht in Noorwegen maar toen al dacht ik: I love Norway!

bp_oslo_7

Benieuwd naar meer Noorse schoonheden? Lees het hier.