Skip to content

8 hoogtepunten in Noorwegen

Het land wat meerdere malen is uitgeroepen tot het meest welvarende van de wereld en daardoor helaas ook het duurste land waar wij (tot nu toe) ooit zijn geweest. Maar daardoor zeker niet minder de moeite waard! Noorwegen was een groot deel van onze Scandinavië rondreis en door het regelmatig wildkamperen en het van thuis uit meebrengen van eten, hebben wij de kosten kunnen drukken. Wij hebben dus volop genoten van dit prachtige land. In de grotere steden hangt een aangenaam trendy sfeertje. Ben je eenmaal buiten de stad, dan proeft, ruikt en smaakt alles puur natuur. Heerlijk!

Omdat een reisverslag over alles wat we in Noorwegen hebben gezien en gedaan wel erg lang zou worden, hebben we hieronder kort onze hoogtepunten in het land van de fjorden beschreven. Om meteen een beetje een idee van onze route te kunnen geven, staan ze op de volgorde zoals wij er langs zijn gegaan.

Oslo
In eerste instantie waren we van plan deze stad over te slaan, maar door het slechte weer in Zweden hebben we toch maar besloten een tussenstop in Oslo te maken. Dat ‘even’ kun je letterlijk nemen, want in vier uur tijd hebben we alle highlights bezichtigd. En dat was zeker de moeite waard! Hoe we dit gedaan hebben lees je hier. De locatie van de stad is prachtig, er is veel variatie in architectuur en de sfeer in de stad is fijn. Dit door het vele groen wat er te vinden is, maar ook door de hippe barretjes en mensen. Helaas hadden wij niet heel veel tijd om deze sfeer echt te ervaren. Maar nu we er  van hebben kunnen proeven, is het zeker een reden om er nog een keer terug te gaan!

Tolwegen
In de meeste landen wil je tolwegen juist vermijden, maar in Noorwegen zou ik dat niet altijd doen. Deze wegen zijn vaak niet verhard, maar wel de mooiste om te rijden. Onze favoriet is de Peer Gyntsveg, deze slingert zo’n 60 km lang door een heuvellandschap wat soms op een maanlandschap lijkt vol met rotsblokken en meertjes en waar de koeien je onbenullig tegemoet komen lopen. Uitstappen voor een wandelingetje om te ontdekken wat er achter de heuvels ligt is zeker een aanrader. Wij werden verrast door een prachtig moerassig meertje.

Nigardsbreen Gletsjer
Als uitloper van de grootste gletsjer van Europa (Jostedalsbreen) is de Nigardsbreen de makkelijkst bereikbare manier om bij de gletsjer te komen. We kwamen er via een weg die langs de turquoise gekleurde rivier, gevuld met het ijswater afkomstig van de gletsjer, loopt. Een stop bij het Breheimsenteret (het bezoekerscentrum van het gebied) gaf ons de mogelijkheid alvast wat voorkennis op te doen over de gletsjer en het biedt een mooi uitzicht over de gletsjer en het bijliggende meert. Daarnaast is dit een erg interessant gebouw om te zien. Vervolgens zijn we begonnen aan een leuk wandelingetje wat je steeds dichter bij de voet van de gletsjer brengt. Wij stonden versteld van de hoeveelheid water wat er per seconde langs kwam bulderen. Onvoorstelbaar dat er nog dan nog zo’n hoeveelheid ijs kan blijven liggen. Al neemt grootte van de ijskap momenteel snel af, wat je wel even stil laat staan bij de gevolgen van global warming. Eenmaal bij de gletsjer gekomen, hebben wij er gelukkig nog wat prachtfoto’s kunnen maken.

Jotunheimen National Park
Helaas biedt Scandinavië als bestemming geen garantie op goed weer. Voor velen een reden om te kiezen voor een meer zonnige locatie, waarvan wij zeggen: dood zonde. Door het slechte weer waren wij wel genoodzaakt veel tijd door te brengen in de auto, maar dit hebben we zeker niet als een straf ervaren. Vooral door de wegen door natuurparken zoals het Jotunheimen National Park. Dit park biedt prachtige uitzichten over ijskappen die zich uitstrekken over de bergtoppen afgewisseld met uitgestrekte rotsformaties. Wij zijn uiteindelijk gestopt bij een watervalletje om deze zo ver mogelijk te beklimmen. Hierbij hadden we er even niet aan gedacht dat we ook nog naar beneden moesten, wat we uiteindelijk maar glijdend gedaan hebben. Voor onze eigen veiligheid zullen we maar zeggen.

Geiranger
De Geiranger Fjord, misschien wel het meest toeristische plekje in Noorwegen wat juist daarom niet gemist mag worden. Vanuit alle kanten komen er boten, bussen en auto’s vol toeristen binnen gedruppeld. Dit maakt het kleine centrumpje een mierennest overladen met camera’s, afritsbroeken en wandelschoenen. Deze drukte zijn wij snel ontvlucht door in alle rust een stukje langs de kade te wandelen. Vervolgens bracht een bootje on langs de bezienswaardigheden rond de fjord en vertelde de gids enkele leuke (historische) feitjes over wat we zagen. Wij hadden er helaas niet genoeg tijd voor, maar het was ook mogelijk halverwege de rit de boot te verlaten en vervolgens in ongeveer drie uur terug te wandelen naar het beginpunt. Wel hadden wij het geluk dat er een gedurende een groot deel van de rit een dolfijntje rond onze boot spartelde.

Bergen
De voormalige hoofdstad van Noorwegen ligt omringd door zeven bergen en zeven fjorden en er is genoeg te zien en beleven. Vooral rond het water vind je de mooiste bezienswaardigheden zoals de vismarkt en de kleurrijke houten huisjes in de Bryggen area. Ook is het mogelijk de steile bergwand waar de stad op gevestigd is omhoog te gaan met een kabelbaan treintje. Hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Als je de avond in de stad te besteden hebt is het een aanrader te eten bij Pingvinen (http://www.pingvinen.no/english.html). Een gezellig tentje en voor Noorse begrippen goed betaalbaar. Door het retro interieur en de simpele gerechten hadden wij het gevoel dat we bij oma aan tafel zaten, maar dan op z’n Noors natuurlijk!

Flåm – Myrdal trein
In bijna een uur tijd neemt een oude trein je over het steilste spoor van de wereld door het prachtige landschap, 20 tunnels en langs verschillende watervallen. De trein stopt op een aantal plekken, waar de mogelijkheid er is om uit te stappen en je op de foto te laten zetten (voornamelijk door Japanse toeristen). De treinreis is zeker mooi, maar naar onze mening ietsje te toeristisch. Waarom het dan toch een van onze hoogtepunten is? Omdat wij de fiets mee hadden genomen! Met de trein omhoog, met de fiets weer terug naar beneden dus. Een mountainbike is wel een aanrader, over grindweggetjes slinger je door de haarspeldbochtjes naar beneden. Wederom langs de watervalletjes en soms moet je even remmen voor een kudde geiten midden op het pad.

Trolltunga
Type ‘Noorwegen’ in bij Google afbeeldingen en je krijgt gegarandeerd meerdere foto’s van Trolltunga te zien. De rotsblok die horizontaal uit het gebergte steekt in de vorm van een tong (van een trol). Ziet er niet alleen spectaculair uit op foto’s, maar is dat ook zeker! En niet alleen de rotsblok zelf, ook de wandeling er naartoe is een beleving op zich. Beginnend met een zeer steile klim van maar liefst 2298 treden konden we langs een oude wagon rails omhoog om vervolgens ene stuk over een vlakte te wandelen. Hierna konden we beginnen aan een volgende klim langs een bergwand omhoog. Uiteindelijk kun je het meer waarover Trolltunga hangt al zien liggen, al duurt het dan nog verraderlijk lang voordat je er echt bent. Het kan ook dat dit zo leek door het slechte weer wat wij hadden, maar gelukkig klaarde het nog even op toen we bij ‘de tong’ waren en hebben we toch nog wat mooie fotootjes geknipt.

Ondanks dat wij niet alles hebben kunnen zien in de tijd dat wij in Noorwegen waren, weten we zeker dat er nog meer dingen zijn die de moeite waard zijn. Zo zullen we als we er nog eens komen zeker een bezoekje brengen aan Kjerag, een rots die tussen een kloof geklemd hangt, en de tafelberg. Beide met een prachtig uitzicht over een fjord natuurlijk.
Wat vind jij het mooist in Noorwegen? Staat het er niet bij, voeg het dan gerust toe in de comments!