Skip to content

Hamburg in één dag

Hamburg, de op één na grootste stad van Duitsland en tevens haar belangrijkste havenstad. De stad is gelegen aan de Elbe en vormt zijn eigen deelstaat. Hamburg heeft een rijke historie, waarbij vooral de status als Vrije Hanzestad een grote invloed had. Samen met steden als Stockholm, Brugge, Riga en Bergen vormde Hamburg een machtige samenwerkingsorganisatie. Helaas is in de Tweede Wereldoorlog tijdens het bombardement op Hamburg veel van die historie verloren gegaan. Erg veel historische gebouwen zijn er dus ook niet meer te vinden, waardoor Hamburg nu vooral bekend staat als industrie stad.

Voor ons was Hamburg slechts een ‘tussenstop’ op weg naar Scandinavië, waardoor we er ongeveer één dag te besteden hadden. Omdat het grootste gedeelte van de stad bestaat uit havengebied, en dus minder interessant is voor de meeste toeristen, bleek dit goed te doen. Tijl wil hier graag aan toevoegen dat dat gebied (vooral de oudere delen die dicht bij de binnenstad liggen) voor liefhebbers van architectuur juist het meest interessante deel van de stad kan zijn.

Maar goed, één dag dus, dat is de tijd die we hadden. Wil je in die tijd zoveel mogelijk zien, dan zul je heel wat af moeten lopen. Ben je het, net als wij, snel moe om een hele dag door een stad te slenteren? Dan is een fiets je ideale reismaatje in middelgrote steden. Op onze fiets zijn wij in no-time het centrum van Hamburg en zelfs een stukje omgeving doorgefietst. De perfecte manier om op een zwoele zomerdag toch lekker de wind door je haren te voelen wapperen.

Onze fietstocht begon in het centrum van de stad. Wat wij van tevoren niet wisten is dat Hamburg ook wel eens ‘het Venetië van Duitsland’ genoemd wordt. Na het zien van alle grachtjes die midden door de stad lopen konden we ons hier wel iets bij voorstellen. Alleen de gondeliers ontbraken nog, hoewel zelfs die er rond schijnen te dobberen. Natuurlijk waren er een aantal tussenstops ingelast om de nodige highlights op de foto te kunnen zetten. Hieronder vielen de Michaelskirche, het Rathaus en het aan het water liggende Jurnfernstieg plein. Voor de shop-a-holics onder ons is het leuk even door Speicherstadt te wandelen: oude havenpanden die omgebouwd zijn tot chique winkels en leuke restaurantjes.

Nadat we onze zelf meegebrachte broodjes (met het oog op het dure Scandinavië) hadden genuttigd met uitzicht over het water op het Jurnfernstieg plein, zijn we in de richting van de Außenalster gegaan. Een watertje (bijna net zo groot als het centrum van Hamburg) dat aan de rand van de stad ligt. Hierop en rondom werd volop gesport: van windsurfen tot yoga en van kayakken tot triathlon. Ook wij hebben er een sportief rondje omheen gefietst, maar niet zonder een verfrissend ijsje halverwege.

Via het stadspark zijn we met de fiets weer richting de Elbe gegaan. Hier was het gezellig druk en hebben we langs de Landungsbrucke (oftewel de pier) gewandeld. Vervolgens was het tijd voor een retourtje door de Sankt-Paulie elbtunnel (de eerste rivierondertunneling op het Europese continent), op de fiets. Een erg leuke ervaring, vooral als je bedenkt dat hier vroeger gewoon auto’s doorheen reden. Maar dan wel afwisselend eenrichtingsverkeer vanuit beide kanten, want de tunnel is veel te smal om elkaar te passeren! Aan ‘de andere kant van de Elbe’ bleek al snel weinig te beleven te zijn, dus hier hebben we slechts wat foto’s gemaakt van het uitzicht.

Weer terug gekomen in het levendige deel van de stad, zijn we aan het eind van de middag richting de vismarkt gegaan. Deze was (natuurlijk!) al lang afgebroken. Wel hebben we in deze buurt een lekker visje gegeten, met uitzicht op de Elbe.

Ook ’s avonds is er nog genoeg te beleven in Hamburg. De mooi verlichte gebouwen in de stad geven een romantisch sfeertje bij het vele water. Als je nou niet zo van de romantiek bent, kun je naar de Reeperbahn gaan. Het uitgaansdistrict van Hamburg, waar veel kroegen, theaters en hotels te vinden zijn. Ook de erotiek liefhebbers kunnen er hun hart ophalen, dit gebied staat namelijk ook wel bekend als het red-light district van Hamburg. Zo zie je er verschillende seks-shops en kun je een kijkje nemen bij de raamprostituees. Genoeg te zien in Hamburg dus! Vooral op een zwoele zomerdag.