Skip to content

Bewaren: Vocht absorberende zakjes

Je vindt ze meestal in een tas als je deze net nieuw gekocht hebt, of in de doos van een nieuwe TV. Van die kleine zakjes met daarin allemaal bolletjes, waarop dan groot en waarschuwend “DO NOT EAT, THROW AWAY!” staat. Met dat eerste (do not eat) ben ik het wel eens, lekker lijkt het me in ieder geval niet en gezond is het waarschijnlijk ook niet. Maar over dat tweede (do not throw away) valt nog te twisten. De zakjes worden namelijk in de verpakking van een product gestopt om te voorkomen dat je nieuwe aanwinst in aanraking komt met vocht, al voordat jij hem hebt kunnen uitpakken. In de zakjes zit (gedroogde) silica gel, oftewel vocht absorberende kristallen. En die vocht absorberende eigenschappen kunnen juist net goed van pas komen tijdens het reizen. Hieronder een aantal situaties waarvoor het zeker de moeite waard is deze zakjes te bewaren.

In je toilettas
Door een zakje Silica gel in je toilettas te stoppen zorg je ervoor dat (voor de dames onder ons) je make-up niet aangetast wordt door het vochtige weer. Super handig natuurlijk! Maar ook voor mannen kan het goed van pas komen. Bewaar jij je scheermesjes in je toilettas? De zakjes zorgen ervoor dat de mesjes niet gaan roesten en dus veel langer scherp blijven. Roest wordt immers veroorzaakt door vocht. Ook kan het handig zijn in haastige situaties. Zo kan het wel eens voor komen dat je net klaar bent met tandenpoetsen en je meteen moet gaan. In die gevallen is het niet zo’n probleem om je natte tandenborstel in je toilettas te gooien, omdat het vocht wordt opgenomen door de zakjes.

Bij je camera
Wat houdt je het liefst droog tijdens je reis? Juist, je elektronica. Oké, in een enorme plensbui zal zo’n zakje weinig verschil maken, daarvoor moet je de spullen toch echt gewoon goed opbergen. Maar om er voor te zorgen dat het vocht wat wellicht toch je tas binnenkomt niet in je camera gaat zitten, zijn deze zakjes een goede uitvinding! Zo hoorden wij laatst een verhaal van een jongen die vogels ging fotograferen in de jungle in Costa Rica, maar bij terugkomst bleek zijn camera vanbinnen compleet beschimmeld te zijn. Veroorzaakt door de hoge luchtvochtigheid natuurlijk. Lijkt me niet echt goed voor de levensduur van een camera. Dus, vocht vretend zakje bij onze camera en lenzen en ook daar hoeven wij ons geen zorgen meer over te maken!

Opgepropte kleren
Tijdens het reizen leef je meestal ‘uit je tas’, zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen. Omdat je vaak maar kort ergens verblijft, gaan je spullen na gebruik snel je backpack in zodat alles weer mee kan naar je volgende bestemming. Vaak zit alles dan dicht op elkaar gepropt, waardoor het niet echt de kans krijgt te luchten. Wanneer je kleding, of de omgeving, dan ook nog eens wat vocht bevat, kan dat voor behoorlijk nare luchtjes zorgen. Door een (of meerdere) Silica zakje(s) tussen je kleding te bewaren kan dit makkelijk voorkomen worden.

Natte (hand)schoenen
Het zal vast wel meer dan één keer voorkomen dat onze (hand)schoenen nat worden tijdens de reis. Veel mensen weten niet dat het slecht is om waterafstotende materialen, die bijvoorbeeld in ski-jassen, handschoenen of wandelschoenen gebruikt worden, boven een verwarming te drogen. De hoge temperaturen kunnen de waterafstotende eigenschappen behoorlijk verminderen. In die gevallen is het handig een aantal Silica zakjes bij de hand te hebben. Een nachtje zo’n zakje in je schoen of want laten liggen en je kan er de volgende dag weer droog en warm tegenaan!

Papier enzo
Je ontkomt er bijna niet aan als je op reis gaat, je zal wat papierwerk mee moeten nemen. Is het geen kopie van je paspoort of een reisgids, dan is het wel een boekingsbevestiging of een foto van Flappie, je lievelingskonijn, die je nu een tijdje zal moeten missen. In de loop van de tijd zullen deze papieren ‘getekend’ worden door de reis. Dit heeft natuurlijk zijn charmes, maar het wordt wel vervelend als bepaalde delen onleesbaar of onherkenbaar worden. Daarom geldt ook voor het bewaren van deze reis essentials: Stop er een vocht absorberend zakje bij en ze gaan weer iets langer mee!

Nu zal je misschien denken: En wat dan als deze handige zakjes vol met vocht zitten? Goede vraag! Het is blijkbaar zo, dat het vocht uit deze zakjes vrij snel verdampt en ze dus makkelijk te hergebruiken zijn. Mochten ze toch verzadigd zijn en dus helemaal geen vocht meer opnemen, dan is het mogelijk ze even in de oven te leggen, zodat al het vocht wat erin zit weer verdampt. Als je nou helemaal geen nieuwe dingen meer gekocht hebt de laatste tijd, is het natuurlijk lastig deze zakjes te sparen. Geen paniek, ze zijn ook gewoon online te koop! Even Googelen op ‘Silica gel’ en there you go.