Skip to content

Withlocals: Sunrise at Nagarkot

Nog niet zo heel lang geleden heeft Irma haar master in Strategic Product Design afgerond. Haar afstudeerstage bij Greenhouse Group richtte zich op de mogelijke toepassing van hologrammen in de marketing wereld, een project dat grote ogen gooide en zelfs het landelijk nieuws haalde. Oké het Eindhovens Dagblad, maar toch… Nu hebben hologrammen natuurlijk niet zo heel veel te maken met een wereldreis, maar gelukkig is Greenhouse Group nog veel meer. Een onderdeel van dit bedrijf was namelijk Withlocals, een organisatie die over (bijna) de hele wereld tours aanbiedt die je, zoals de naam al aangeeft, met locals kan doen. En dat wilden wij natuurlijk wel eens uitproberen.

Hello Anil
De eerste mogelijkheid voor een dergelijke experience doet zich voor in Nepal. We kiezen voor een sunrise tour, waarbij we ’s morgens vroeg (05.15 uur) worden opgehaald door onze gids van deze ochtend. Met de slaap nog in onze ogen stommelen we de trap af om te ontdekken dat Anil al op ons staat te wachten. Een zeer vriendelijke man, die meteen duidelijk maakt dat we snel moeten vertrekken, aangezien het uitzichtspunt van waaruit we de zonsopkomst gaan bekijken op zo’n anderhalf uur rijden van Kathmandu ligt. Eenmaal in de auto vertelt Anil dat hij al 27 jaar in het vak zit, een echte ouwe rot dus. En dat is te merken ook! Hij vertelt honderduit over zijn liefde voor Nepal, zijn ervaringen met andere toeristen en natuurlijk over de mooie plekjes die wij zeker nog moeten gaan bezoeken. En dat is behoorlijk veel om te verwerken in de vroege morgen. Als we na de hobbelige en zeer mistige rit bij onze bestemming aankomen zijn we dan ook wel toe aan een goede kop koffie en ontbijt.

Het hotel waar Anil ons naartoe heeft gebracht is behoorlijk chique! Zeker weten de meest luxe accommodatie die wij deze reis bezocht hebben. Eenmaal binnen blijkt waarom we hier naartoe zijn gebracht. Vanuit een enorm panoramisch terras hebben we een spectaculair uitzicht over de vallei beneden ons. Met als klap op de vuurpijl de wit besneeuwde toppen van de Himalaya die aan het einde van de horizon zichtbaar zijn. Ofja, zichtbaar zouden moeten zijn. De al eerder genoemde mist gooit namelijk roet in het eten, of beter gezegd het ontbijt. Geen prachtige zonsopgang voor ons dus, wat toch wel even jammer is, daar was dit tripje immers om begonnen. Het luxe ontbijt maakt het gelukkig al snel wat beter en de verhalen van Anil nog veel meer. Hij vertelt over de aardbeving die Nepal in mei 2015 trof. Een zware aanslag op het land, met flinke gevolgen. Hij en zijn gezin kwamen er goed vanaf, zelfs hun huis bleef overeind. Voor veel mensen liep het echter minder goed af, een zwarte dag in de geschiedenis van Nepal.

By the grace of God
Na een heerlijk en zeer uitgebreid ontbijt blijven we nog even hangen, in de hoop dat de mist een beetje opklaart. Veel beter dan wat waterige zonnestralen wordt het helaas niet en dus besluit Anil ons mee te nemen naar een klein Tamang (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tamang_people) dorpje, de inheemse bevolking van de Kathmandu Vallei. Het is bijzonder om te zien hoe deze mensen nog in traditionele huizen wonen, hun traditionele kleding dragen en bijna geheel zelfvoorzienend zijn. Al lopend verteld Anil ons over zijn negen kinderen. “Sow, wat een productief mannetje!” denken wij in eerste instantie, maar dan komt de aap uit de mouw. Hij en zijn vrouw hebben samen één dochter, maar hebben daarnaast acht kinderen geadopteerd. Kinderen die op straat leefden en waarschijnlijk een erg sombere toekomst tegemoet gingen hebben zij een tweede kans gegeven. Vol trots verteld hij dat drie van hen inmiddels hun opleiding hebben afgerond. Anil zorgt ervoor dat ze ‘een echt vak’ leren, waar ze wat aan hebben. Timmerman, schoenmaker en bijvoorbeeld naaister.

En dan verteld hij over zijn grote droom. Hij is van plan een tweede huis te bouwen, een weeshuis beter gezegd. Hij heeft al een tijdje het perfecte stuk land op het oog: niet te ver van zijn eigen huis en in de buurt van een goede school. En gisteren, zo vertelt hij, kreeg hij dan eindelijk het goede nieuws. Na lang wachten heeft hij eindelijk de financiën rond. Een deel uit eigen zak en een deel middels twee leningen bij buitenlandse vrienden die hij gedurende de jaren door zijn werk in de toeristische sector heeft ontmoet. Die leningen zijn een godsgeschenk zegt hij. Wie goed doet, goed ontmoet, daar is hij van overtuigd. Een week geleden mistte hij nog een substantieel deel van het totale bedrag, nu is alles rond. Nu kan hij dus eindelijk beginnen met de bouw van het huis, al is dat een vijfjarenplan. Hoe dan ook, het begin is gemaakt. Anil is een gelukkig man, en wij zijn blij voor hem. Een man met een verhaal en een oprechte goedzak. Mooi om zo iemand ontmoet te mogen hebben.

En dan zit het er op, onze Withlocals ervaring is klaar. Het was helaas niet de sunrise tour die we voor ogen hadden, maar door Anil zijn verhalen en kennis is dat snel goedgemaakt. Voor ons was deze tour de perfecte start van ons verblijf in Nepal, een erg leuke manier om wat meer over het land en het leven hier te leren van een echte local!