Skip to content

Stockholm in anderhalve dag, …

… is alleszins mogelijk, maar geen aanrader. Stockholm is namelijk een veel te mooie stad voor zo’n kort bezoekje! Neem de tijd en laat je verrassen door alle mooie en bijzondere plekjes die de hoofdstad van Zweden je te bieden heeft. Door de vele (grote) wateren in de stad wordt Stockholm ook wel het ‘Venetië van het noorden’ genoemd, en dat zegt natuurlijk wel wat. Vooral de Oude Stad, of Gamla Stan, maakte op ons veel indruk. Door de smalle straatjes en huizen in allerlei warme kleuren, waan je je hier bijna in een Zuid-Europese stad. En dat is natuurlijk wel lekker als je besluit een keer niet richting het zuiden (en dus vaak de zon) te gaan.

Wij brachten een bezoekje aan Stockholm tijdens onze reis door Scandinavië. In ons redelijk strakke reisschema waren 2-3 dagen ingepland voor deze stad. Vanuit Kopenhagen rijden we ’s morgens vroeg weg in de richting van Stockholm. Normaal gesproken is dit een rit van zo’n 6,5 uur, maar wij besluiten er een kleine lus aan toe te voegen. Die kleine lus voert ons vanuit Kopenhagen eerst langs Helsingør (waar we het slot van Hamlet bezoeken), en daarna naar het Louisiana Museum of Modern Art. Een extra lus die zeker de moeite waard blijkt, want het zijn twee zeer bijzondere plekken. Vooral het Louisiana maakte op mij veel indruk. Het is vast niet voor niets dat dit bij de mooiste musea van de wereld wordt genoemd. Maargoed, ik dwaal af, terug naar Stockholm. Na een mooie rit, dwars door het Zweedse land, komen we aan het eind van de middag aan op onze camping. Stadscamping Bredängs ligt aan de rand van de stad en kijkt uit over een natuurpark. Via wat kleine paadjes kun je naar een uitzichtpunt lopen, wat wij maar wat graag doen om de beentjes even goed te strekken. Een uurtje later hebben we de tent staan en zijn we begonnen met de voorbereidingen voor het eten. We brengen de rest van de avond lezend op de camping door en kruipen daarna lekker onder de wol.

Djurgården en Gamla Stan
De volgende morgen springen we op onze fietsen en beginnen we aan wat een erg mooi dagje zal worden. Vanuit de camping kunnen we grotendeels bergaf richting het centrum rijden. Nadat we bij een buurtsupermarkt een ontbijtje (kaas en knäckebröd) hebben gekocht en ons eerste Zweedse geld uit de muur hebben gehaald, bereiken we onze eerste bestemming: het centraal station. We verwachten hier namelijk wel een VVV-kantoor aan te treffen en dus wat info over de stad te scoren. Gewapend met onze vers verkregen stadsplattegrond en een boekje met wat fietsroutes erin vervolgen we onze weg. We fietsen naar Djurgården, een stadsdistrict dat op het op één na grootste eiland van de stad ligt. Vroeger waren hier de koninklijke jachtgronden, maar door de jaren heen heeft het gebied zich ontwikkeld van koninklijk privégebied naar een algemeen toegankelijk park. Daarnaast liggen er een aantal musea, waaronder het beroemde Vasamuseum (geheel gewijd aan het oorlogsschip Vasa, dat hier in 1628 na slechts 1300m varen zonk) en het Nordiska Museet (het Noords museum). Als we ons rondje over het eiland hebben gemaakt begeven we ons in de richting van Gamla Stan, zoals gezegd het oudste deel van de stad. Gelegen op het eiland Stadsholmen, midden in de stad, vinden we hier onder andere het koninklijk paleis (Stockholms slot), ‘Het Grote Plein’ (Stortorget) en de domkerk (Storkyrkan). Rond dit grote plein vind je veel van de Zuid-Europees ogende huisjes waar ik het over had.

Na een lunch aan dit plein fietsen we in de richting van een ander deel van de stad: Kungsholmen. Daar willen we vooral heen vanwege het Stadhuis van Stockholm (Stadhuset) wat hier gelegen is. Dit indrukwekkende bouwwerk behuist kantoren, vergaderzalen en feestzalen. In de Blauwe Hal, de grootste feestzaal van het stadhuis, vindt elk jaar het Nobelfeest plaats. Reden dus voor een bezoek. Een mooie bijkomstigheid zijn de uitzichten die je vanaf dit punt over de stad hebt. Vooral de aan de overzijde van het water gelegen Münchenbryggeriet (een voormalige brouwerij) springt in het oog. Onze eerdere ervaring met de behoorlijk hoge prijzen in Scandinavië, doet ons in Stockholm besluiten een iets simpelere eetgelegenheid op te zoeken. We fietsen weer terug naar het centrum en strijken neer bij een redelijk ogend Mexicaans restaurantje. We bestellen een taco en iets anders Mexicaans, en verwennen onszelf met een overheerlijke Desperados. Het is helaas niet de romantische plek die je bij een stad als Stockholm zou verwachten, maar met het oog op de bijna twee weken die we nog in het verschiet hebben is het voor ons de beste keuze. Om de avond dan toch nog wat specialer te laten eindigen fietsen we naar een uitzichtspunt dat in onze Lonely Planet beschreven staat. Met de ondergaande zon als decor genieten we hier van een prachtig uitzicht over de stad.

Omdat we de volgende morgen een bezoek willen brengen aan het Koninklijk domein Drottningholm (iets buiten Stockholm) besluiten we ons bezoek aan Stockholm met dit beeld te eindigen. We fietsen terug naar de camping, helaas nu dus bergop, gooien de fietsen alvast in de auto en kruipen dan weer ons tentje in. De volgende morgen breken we datzelfde tentje af, leggen alles in de auto en verlaten we Stockholm. Bliksembezoek is een term die hier dus wel op zijn plaats is, al heb ik niet het gevoel dat we veel van de stad hebben moeten overslaan. Dat was vooral te danken aan onze fietsen, waardoor we gewoon veel meer hebben kunnen zien dan wanneer we ons te voet en/of met behulp van OV door de stad zouden moeten hebben verplaatsen. Toch wil ik zeker nog een keer terug naar Stockholm, vooral om ook eens in een museum te kijken en niet alleen de buitenkant te aanschouwen. Maar daarvoor zal er eerst wat gespaard moeten worden, en dat gaat het komende jaar in ieder geval nog niet lukken.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Hee Irma en Tijl heb net jullie kaartje van jullie mam gekregen.
    Ga jullie zeker volgen. Heel veel plezier. Geniet ervan. Het klinkt cliche,
    Maar ook een jaar is zo om.

    Groetjes van de hele familie Smolders.

    1. Hey Carla, leuk dat je ons gaat volgen! Heeft mama goed reclame voor ons gemaakt. En zeg dat maar tegen mama, een jaar is zo om :p groetjes ons!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.