Skip to content

Het zit er op: de Trans-Mongolië Express

We did it! 39 dagen na ons vertrek uit Moskou zijn we aangekomen in Beijing, waar een einde komt aan het Trans-Mongolië traject. Tien verschillende treinen en twee bussen brachten ons door twee continenten naar onze eindbestemming. Alles bij elkaar waren we 132 uur en 53 minuten onderweg (dat is dus meer dan vijf dagen). 8219 kilometer door drie verschillende landen en dat voor nog geen 290 euro per persoon. Best wel weinig als je bedenkt dat een enkele vlucht van Moskou naar Beijing 400 euro kost. Is wel wat minder geregel natuurlijk, maar zo heb je tenminste iets te doen. We sliepen vijf nachten in de trein, in vier verschillende klassen. De overige nachten brachten ons op 24 verschillende verblijfplaatsen. Onderweg hebben we behoorlijk wat mensen ontmoet die samen 16 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigden. We hebben te veel noodles en instant mashed potatoes gegeten om op te noemen, dus dat gaan we niet doen. We willen wel even terugblikken op onze mooiste, leukste, vervelendste en/of lelijkste momenten. Maar niet voordat we een kleine sfeerimpressie laten zien. Here we go:

Mooiste stad
Peking. Zonder twijfel. Echt een ontzettend relaxte stad, waar zo veel te doen is. Het klinkt cliché, maar je kan hier dagenlang zonder een echt plan rondlopen en je geen moment vervelen. Op straat is altijd wat te doen, vooral in de hutongs. En als je wel een plan hebt, dan zijn er zo ontzettend veel highlights te ontdekken. Oh ja, en dan heb ook nog de Chinese Muur, waar je sowieso twee keer heen moet! Te veel om op te noemen dus en daarom met kop en schouders onze favoriet.

Mooiste land
Mongolië. Uitgestrekte vlaktes, grillige gebergtes en overal kuddes vee. Ons negendaagse avontuur door dit fantastische land was eigenlijk veel te kort, maar voor ons op dit moment wel het maximaal haalbare. Eerst maar weer eens wat sparen dus, en dan zeker nog eens terug. Maar dan wel in de zomer!

Mooiste uitzicht
Deze is te moeilijk. Stap in Mongolië in een auto en je hebt onderweg eigenlijk niks dan mooie uitzichten. Maar als we er dan toch een moeten kiezen dan zijn het er twee. Twee fantastische panorama’s waar helaas wel twee keer problemen met de auto aan vooraf gingen. In Rusland kwamen we vast te zitten met ons busje in een vol gesneeuwde geul, en in Mongolië was de weg op een gegeven moment zo steil en glad dat onze auto niet meer omhoog kwam gereden. De inspanningen om uiteindelijk toch verder/boven te komen waren gelukkig meer dan de moeite waard omdat de uitzichten zo ontzettend mooi waren.

Vriendelijkste mensen
Heel erg moeilijk om te zeggen. Mongolië staat bekend om zijn gastvrijheid en dus hebben we daar dan ook weinig onvriendelijke mensen getroffen. We zijn echter blij verrast door de Russen. We werden voor ons vertrek soms gewaarschuwd voor de ‘stugge’ en ‘lompe’ Russen, maar dat is echt 100% meegevallen. Vandaar dat we in dit geval voor Rusland kiezen.

Memorabel moment
Eerste blik op het Baikalmeer. Zo ontzettend groot, je kan het je gewoon niet voorstellen. En dan te bedenken dat het ’s winters helemaal dichtvriest en je er met auto’s op kan rijden. Hoe cool is dat?!

Memorabel moment nummer twee
De Chinese Muur! Wow! Geen woorden voor hoe indrukwekkend dat ding is. En dan hebben wij slechts een heel klein stukje gezien. We’ll be back!

Tegenvaller
Tobolsk, dit kan te maken hebben gehad met het weer, wat echt dramatisch was of met een onvindbaar hostel, maar dit was echt de grootste tegenvaller van onze reis.

Beste film/serie voor onderweg
– De beste film had een zeer toepasselijke naam: The Railway Man. Een film over een Britse soldaat met een trauma, overgehouden aan een Japans strafkamp waarin hij mee moest werken aan de bouw van een spoorweg. Zeker de moeite waard.
– Bates Motel was de serie die ons soms door de uurtjes in de trein hielp. Moeder en zoon verhuizen naar een klein stadje waar ze samen een motel starten. Oh en de verhuizing was nodig vanwege een ‘ongelukje’ met vader. See for yourself.

Beste boek
Wat & Hoe Taalgids Russisch. Hadden we ook maar zo’n boekje over de Mongoolse taal gehad, want dat is echt onmogelijk te volgen. Gelukkig hebben we wel een Chinese versie (Thanks deMiekes!).

Mooiste station
Novosibirsk. We hebben hier slechts 10 minuten kunnen rondkijken, maar van alle stations op de route was dit toch wel de mooiste.

Mooiste trein
Helaas hebben we weinig mooie treinen gehad, dus niet de volledig rode of in de kleuren van Rusland geschilderde wagons. Wat het meest in de buurt kwam was de trein van Ulaanbaatar naar Erlian. Mooi groen en een logo in het midden van elke wagon. En meer kunnen we niet van dit antwoord maken, wat wel aangeeft dat de treinen niet bijzonder waren.

Beste slaapplek aan boord
Dit moet toch wel de platzkart zijn geweest. Een treinstel zoals wij ze in Nederland kennen, maar dan met bedden in plaats van stoelen. Geen coupés, gewoon allemaal in dezelfde ruimte slapen. Platzkart is vooral populair bij het gewone volk omdat het zo goedkoop is en is daarom een goede manier om je daarin te mengen.

Beste slaapplek buiten boord
De ger van Basembat en zijn familie. Lees hier waarom. Oh en ons hostel in Dàtóng (Bravo Youth Hostel) was ook wel heel nice.

Te kort gebleven
Peking. Daar hadden we best nog wat extra tijd kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om een tweede keer de muur te bezoeken, of wat meer van leven in de Hutongs te kunnen proeven. Een goede reden om nog eens terug te gaan dus.

Te lang gebleven (of beter over kunnen slaan)
Ulaanbaatar, een stad die weinig te bieden heeft en makkelijk in een dag bekeken kan worden. Als je echter een tour door Mongolië wil doen dan moet je haast wel naar UB, omdat alle touroperators daar gevestigd zijn.

Wat gaan we wel/niet missen
– Wel missen: het heerlijke streetfood in Peking. Iedereen die zegt dat je daarmee op moet passen heeft het helemaal mis. Wij hebben heel veel verschillende dingen geprobeerd en ze waren allemaal even heerlijk. Zelfs de gefrituurde schorpioenen;)
– Zeker niet missen: de kou. En daar hoeft niks aan toegevoegd te worden.

Beste tip
Je gaat onderweg heel wat instant van alles verorberen en zo niet dan is het best fijn om af en toe een kopje thee te kunnen drinken. Neem dus een mok mee! Of ga in Moskou naar Izmaylovo market, waar je er zeker een op de kop kan tikken. Dat deden wij ook en we hebben er al veel plezier van gehad. In Peking hebben we er wat gespot op Panjiayuan market, al hadden die een nogal communistische uitstraling. Misschien niet helemaal handig;)

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Leuk om te lezen!! Dat je zelfs met een jaar reizen in het voorruitzicht ergens te kort kan zijn zeg..

 2. Hee Irma en Tijl allereerst een fijne jaarwisseling en een heel goei 2016.
  Blije vooral prachtig verhalen schrijven. MAAR OOK IEDERE DAG EEN MOOIE FOTO.
  Reden voor mij om effe te kieke en te relaxen.

  Heel veel groetjes en nog super mooie dingen op jullie rondreis.

  Groetjes carla

 3. Wat een leuk verhaal om zo even snel weer op de hoogte te zijn van alle belevenissen!
  Geweldig mooie foto’s ook weer.
  Ben benieuwd hoe de trip nu verder gaat?
  Is de echte kou nu voorbij?
  Hoe Bevalt het leven zonder grote kledingkast maar uit een backpack eigenlijk? En is het niet en slopend gesjouw elke keer?
  Kortom genoeg om in het nieuwe jaar weer over te schrijven. Ik ben benieuwd.
  Maar eerst een fijne jaarwisseling en dat 2016 maar onvergetelijk mooi mag worden met veel onvergetelijke momenten en ook het weerzien met ons weer ?
  Dikke Kus

 4. Ohja en nog 1 vraag die ik tekens vergeet te stellen..
  Hoe zit het met de verhalen die jullie schrijven, lukt het om er wat mee te verdienen zoals gehoopt?
  En een idee hoeveel bekende en onbekende jullie volgen? Volgens mij best veel op fb en instagram te zien maar jullie hebben wellicht betere statistieken ?
  Ps. Knalt het daar ook zo met vuurwerk? Hier gaat het al flink los om half 2 in de middag.

  1. Haha, wat een vragen Hilde 😉 Maar om even te antwoorden:
   De trip verloopt verder prima, al hebben we vandaag wel even een dagje nodig om bij te komen van NYE, dus maar lekker rustigaan ;). We hebben weer een hoop moois voor de boeg: natuurpark, Tibet en Nepal dus dat belooft wat! De kou is hier minder, is zo’n 5 graden ofzo, maar ik verwacht dat het in Tibet en Nepal (hoog in de Himalaya) nog wel koud kan gaan worden. Daarna is het tijd voor mooi weer, ben ik wel aan toe moet ik zeggen.

   Het leven zonder kledingkast is af en toe lastig, al helemaal met van die dagen zoals kerst en nieuwjaar. Ik was geneigd iets leuks te kopen maar Tijl heeft me tegengehouden. Op zich wel makkelijk, kledingdilemma’s heb ik niet meer dus dat scheelt weer tijd.
   Het sjouwen is af en toe wel zwaar maar gelukkig heb ik een fijne backpack 🙂 De eerste paar weken had ik broze plekken op m’n heupen van de backpack maar inmiddels ben ik er aan gewend denk ik, geen last meer van gelukkig.

   En dan nog even over onze website: we hebben er nog niets mee verdiend (alleen soms wat korting op een tour als we de naam van de tour operator noemen, ook best handig :P). Maar opzich wel prima zo. We vinden het zelf leuk om bij te houden en we hebben inderdaad veel geinteresseerden. Ook leuk om regelmatig te horen dat we het goed doen dus dat motiveert wel om jullie ook op de hoogte te houden van alles!

   Zo, dat is weer een redelijk bericht maar dan hebben we het geloof ik allemaal beantwoord 😉 hopelijk jullie ook een goede jaarwisseling gehad en tot snel via skype/facebook/facetime!

   Liefs!

   P.s. Van vuurwerk hebben we niks gezien want we waren de hele nacht in een bar (onder de grond). Maar we waren al gewaarschuwd dat we niks moesten verwachten dus ik denk niet dat we iets gemist hebben.

 5. Waaw wat hebben jullie tot nu toe al veel gezien! Super gave verhalen en bijzonder mooie foto’s! Natuurlijk wensen wij jullie ook alle goeds voor 2016 en dat jullie nog maar veel mooie plekjes mogen ontdekken en ons laten mee genieten!! Super fijn dat het boekje goed van pas is gekomen! Fijne jaarwisseling!!! En tot snel op Skype!

  Liefs x ilse

 6. Hoi Irma enTijl toevallig kwam ik op deze site .
  Leuk om te lezen en zien wat jullie meemaken,geniet ervan.
  Groetjes uit Budel Paula Gudders

 7. Leuk om een overzicht te lezen van jullie hoogte- en dieptepunten tot nu toe! Lekker kort en bondig geschreven, daar hou ik wel van:P Ik ben benieuwd naar jullie volgende avonturen en naar de foto’s van jullie wandeling! xxx

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.