Skip to content

Bijzonder Bratislava

Tijdens onze trip door Centraal-Europa brengen we een bezoekje aan Wenen en vandaaruit besluiten we Bratislava, de hoofdstad van Slowakije, ook nog even te checken. Bratislava ligt op zo’n 60 km van Wenen en is eenvoudig te bereiken met auto, bus, trein of zelfs boot (dagtrips over de Donau). De stad was tot 1919 bekend onder de naam Prešporok. Die naam was ontleend aan het Oud-Duitse Preslavasburch, wat verwees naar de burcht die Vratislav van Moravië hier had laten bouwen. Met dit kleine stukje geschiedenis kom ik meteen bij onze eerste stop in deze voor ons totaal onbekende stad. We zijn die morgen vanuit Wenen naar Bratislava gecruised en volgen na het binnenrijden van de stad braaf de bordjes met centrum en daarna P. Tot onze verbazing bereiken we een parkeergarage die op ongeveer 15 meter afstand van Bratislava’s burcht ligt. Dit hoekige, witte gebouw is het symbool van de stad en ligt op een heuvel boven de Donau. Ons eerste uitzicht over Bratislava is een feit, en wat voor een.

We lopen richting de oude binnenstad (Staré Mesto), waar we op zoek gaan naar de bronzen beelden van Bratislava. Oké, dat lijkt echt net een titel van een Suske en Wiske strip, maar dat maakt niet uit. De bronzen beelden zijn rond 1997 in de stad geplaatst en zijn sindsdien erg in trek bij de inwoners van de stad en zeker ook bij toeristen. Wie wil er nou niet op de foto met een uit een rioolput omhoogkijkende arbeider. Maar ja, rust ie nou gewoon even uit, of probeert hij stiekem onder de rokjes van voorbijlopende vrouwen te kijken… No one knows. Er zijn in totaal 5 vergelijkbare beelden in de stad te vinden, waarvan wij er 4 hebben ontdekt. We vonden wel een ander beeld, maar deze enorme Stalin, een onmiskenbaar overblijfsel van en herinnering aan het communistische tijdperk in Bratislava, maakte helaas geen deel uit van de verzameling. Vandaar mijn sad face (of wat het dan ook is) op de foto.

De oude binnenstad is trouwens best wel behoorlijk mooi, met haar smalle straatjes en vele oude gebouwen. Kleine winkeltjes met leuke hebbedingen, gezellige en propvolle terrasjes en hordes toeristen, al dan niet gewapend met enorme camera, wisselen elkaar hier af. We strijken neer op de eerste lege stoelen die we zien en bestellen onze eerste Slowaakse biertjes. Helaas blijkt dit terras niet voor niks lege stoelen te hebben. De bediening is traag en de prijzen erg hoog, dus niet veel later vervolgen we onze weg. Op ons gemakje bezoeken we nog een aantal toeristische pareltjes, waaronder de oude stadspoort (Michalska brana), de st. Martinuskathedraal en het oude stadhuis. Daarna laten we ons eigenlijk maar gewoon verrassen door de stad en in het bijzonder haar artistieke werkjes, die overal op lijken te duiken. Een daarvan is het beeld van de bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, die ooit het volgende tegen de inwoners van Bratislava zei: “Een sprookje? Jullie willen een sprookje? Jullie leven al in een sprookje!”.

Vanuit de binnenstad lopen we naar het presidentieel paleis. Ooit, lang geleden, is er aan dit deel van de stad veel aandacht besteed, maar het zag er nu een beetje verwaarloosd uit. Een grote, blauwe fontein die niet aan stond versterkte dit beeld alleen maar. Om vervolgens de tijd wat te doden, zijn we door de grote winkelstraat van Bratislava geslenterd. Na het aanschaffen van een leuke zonnebril zijn we richting de kade van de Donau gelopen. Hier hebben we een drankje genuttigd met uitzicht op een lezende alien. Ja, dat lees je goed. Over de Donau gaat namelijk een bijzondere brug (de langste tuibrug met één pylon ter wereld), met boven op de pylon een restaurant in de vorm van een UFO. Op de rand van de UFO zitten twee aliens, waarvan er één een boekje leest. Wij besluiten ook maar eens in ons boekje te gaan lezen en dan blijkt dat het doelloos door de winkelstraat slenteren toch niet voor niks was. We weten daardoor namelijk heel snel het door Lonely Planet aangeprezen restaurantje te vinden en besluiten hier ons dagje Bratislava af te sluiten. Het restaurantje heet Bratislavský Meštiansky Pivovar en is een micro brouwerij. Hier kun je vers (als je dat zo zegt bij bier) Bratislaafs bier en traditionele Slowaakse gerechten bestellen. We bestellen op de gok en genieten daarna van de sfeer en gelukkig ook van het eten, wat een goede gok blijkt te zijn geweest.

Ons dagje Bratislava zit erop en dus lopen we terug naar onze auto om weer richting Wenen te gaan. Maar nier voordat we vanaf de burcht nog één keer van het uitzicht over de stad genieten. Bratislava is ons echt heel erg goed bevallen en we kunnen dus ook echt iedereen aanraden om er een keer naartoe te gaan. Helaas is de stad net wat te klein voor een stedentrip, maar ben je in de buurt (zoals wij in Wenen), of ben je van plan om naar Slowakije te gaan, ga er dan zeker even kijken.